Business & Finance Τετάρτη 24/11/2021, 14:49
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί «εξαφανίζονται» τα πλοία από τα κινεζικά ύδατα; Τα προβλήματα ενόψει των γιορτών

Γιατί «εξαφανίζονται» τα πλοία από τα κινεζικά ύδατα; Τα προβλήματα ενόψει των γιορτών

Μέσα στις τελευταίες τρεις εβδομάδες, σχεδόν κατά 90% έχει περιοριστεί ο αριθμός των πλοίων που στέλνουν σήμα στα συστήματα εντοπισμού από κινεζικά ύδατα, αυξάνοντας τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Η «εξαφάνιση» των πλοίων άρχισε να παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου, κατά την περίοδο προετοιμασίας του κινεζικού κράτους για εφαρμογή επιπλέον μεταρρυθμίσεων όσον αφορά την προστασία των δεδομένων.

Παρότι πρόκειται για τεράστια μείωση του αριθμού των πλοίων από τα συστήματα εντοπισμού, δεν είναι ακόμη σαφές τι μπορεί να οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα. Ωστόσο, ενδέχεται να οφείλεται στην συνεχώς μεγαλύτερη απομόνωση της Κίνας από το διεθνές σύστημα, καθώς και στην έλλειψη εμπιστοσύνης που επιδεικνύει το κινεζικό κράτος στην ξένη επιρροή.

Συγκεκριμένα, βάσει της νέας κινεζικής νομοθεσίας σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου, οι εταιρείες που επεξεργάζονται δεδομένα οφείλουν να ζητούν έγκριση από την κινεζική κυβέρνηση, προτού διοχετεύσουν προσωπικά δεδομένα εκτός των κινεζικών συνόρων.

Οι νέες μεταρρυθμίσεις αποτυπωνουν το φόβο της κινεζικής κυβέρνησης για συγκέντρωση των προσωπικών δεδομένων στα χέρια ξένων κυβερνήσεων.

Ο νέος νόμος δεν αναφέρεται ευθέως στα δεδομένα του κλάδου της ναυτιλίας, ωστόσο οι κινεζικές αρχές διαχείρισης δεδομένων ενδέχεται να αποκρύπτουν τα στοιχεία για προληπτικούς λόγους.

Συστήματα εντοπισμού

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συστήματα εντοπισμού καταγράφουν πληροφορίες για τα πλοία, όπως την τοποθεσία, την ταχύτητα, τη ρότα και το όνομα των πλοίων, και τις κοινοποιούν σε κοντινές βάσεις κατά μήκος της ακτογραμμής.

Πλέον, το σύστημα αυτό δεν εφαρμόζεται στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, που βέβαια παίζει και σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα.

Παραδόσεις

Δεδομένου ότι πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και οι παραγγελίες αυξάνονται, η έλλειψη πληροφοριών από την Κίνα, η οποία φιλοξενεί και έξι από τα 10 μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια παγκοσμίως, ενδέχεται να αυξήσει περαιτέρω τα προβλήματα των εφοδιαστικών αλυσίδων και τις καθυστερήσεις στην παράδοση προϊόντων. 

Εξάλλου, από την επέλαση της πανδημίας και την αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου, οι μεταφορές μέσω πλοίων και αεροσκαφών έχουν ήδη ενισχυθεί ασκώντας τεράστια πίεση στις διεθνείς αλυσίδες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Εφοδιαστικές αλυσίδες: Πώς οι αργές παραδόσεις «ροκανίζουν» την ανάπτυξη

Κίνα: Τα δεδομένα που καταγράφουν τα οχήματα τίθενται υπό έλεγχο

Κίνα: Γιατί επέβαλε νέα πρόστιμα σε τεχνολογικές εταιρείες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News