Business & Finance Τετάρτη 24/11/2021, 13:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος τα iPhones… από την Τουρκία – Μαζικό sell off για τη λίρα

Σε ελεύθερη πτώση η οικονομία

Τέλος τα iPhones… από την Τουρκία – Μαζικό sell off για τη λίρα

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η οικονομία της Τουρκίας, η οποία δέχεται τα απόνερα από την εξαΰλωση του εγχώριου νομίσματος.

Μετά την ιστορική βουτιά της Τρίτης (-15%), σήμερα η λίρα προσπαθεί να ανακόψει τον κατήφορο, με αποτέλεσμα να σταθεροποιείται στα επίπεδα των 14 ανά ευρώ και των 12,4 ανά δολάριο. 

Αιτία του μαζικού sell off αποτέλεσε η νέα προσπάθεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υπερασπιστεί την πολιτική των χαμηλότερων επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι ο ετήσιος πληθωρισμός εδώ και μήνες «φλερτάρει» με τα επίπεδα του 20%.  

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, από το πρωί έχουν αρχίσει και τα πρώτα προβλήματα στις ηλεκτρονικές αγορές καταναλωτικών προϊόντων. Ενδεικτικά, όσοι Τούρκοι προσπάθησαν online να αγοράσουν iPhones, δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη συναλλαγή. 

Κι αυτό, διότι η τουρκική ιστοσελίδα της Apple έσπευσε να σταματήσει τις πωλήσεις των περισσότερων προϊόντων της, εξαιτίας της τάχιστης υποτίμησης της λίρας. «Δεν είναι διαθέσιμα» αναγράφει η ιστοσελίδα, σε μήνυμα προς τους επισκέπτες.  

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό συμβαίνει επειδή οι ντόπιοι πωλητές έχουν προχωρήσει σε σημαντικές εκπτώσεις, προκειμένου να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους, κάτι το οποίο συρρικνώνει σημαντικά το περιθώριο κέρδους για τις βιομηχανίες.  

Για παράδειγμα, αυτή την στιγμή, οι τοπικές τιμές σε κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές της Apple είναι χαμηλότερες κατά περίπου 10% σε σχέση με τις αμερικανικές. 

Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγοι όσοι καταναλωτές «βλέπουν» την αγορά ακριβών ηλεκτρονικών προϊόντων ως ένα μέτρο θωράκισης των χρημάτων τους έναντι της κατάρρευσης της λίρας. 

«Είναι σουρεαλιστικό αυτό που συμβαίνει με την οικονομία, αλλά βλέπεις τους ανθρώπους να αποθηκεύουν την αξία των χρημάτων τους. Ξέρουν ότι θα μπορέσουν να πουλήσουν αργότερα έναντι περισσότερων χρημάτων από ό,τι πλήρωσαν για να αγοράσουν» εξηγεί ένας εκπρόσωπος πωλήσεων της Apple στην Κωνσταντινούπολη.  

Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα εισαγόμενα προϊόντα, κυρίως από τον κλάδο των ηλεκτρονικών και των cosmetics.  

Βουτιά κατά 1/5 σε δύο ημέρες 

H λίρα, εδώ και μερικές ημέρες, βρίσκεται στο επίκεντρο ενός νέου κυκεώνα, ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια του 43% από τις αρχές του 2021 και του 22% από τις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας. 

Το νέο κύμα ρευστοποιήσεων επέρχεται ως συνέχεια της εκστρατείας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για χαμηλότερα επιτόκια και «χαλάρωση» της νομισματικής πολιτικής, κάτι το οποίο αναπόφευκτα οδηγεί σε εκτίναξη του πληθωρισμού.  

Ήδη οι ανατιμήσεις σε πολλά εισαγόμενα προϊόντα είναι δυσθεώρητες, πλήττοντας κυρίως το εισόδημα των φτωχότερων κοινωνικών και οικονομικών στρωμάτων.   

Η μείωση των επιτοκίων, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, αποσκοπεί στην τόνωση της ανάκαμψης και στην στήριξη της οικονομίας, η οποία προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ της πανδημίας.  

Ωστόσο, για τη συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών, η εν λόγω στρατηγική είναι καταστροφική, ιδίως αυτή την περίοδο, κατά την οποία ο πληθωρισμός καθίσταται πρόβλημα σε όλο τον Δυτικό Κόσμο, ενώ το κόστος μεταφορών και πρώτων υλών έχει αυξηθεί αισθητά.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγες ημέρες, υποκύπτοντας στις πιέσεις του «Σουλτάνου», η κεντρική τράπεζα μείωσε στο 15% το βασικό επιτόκιο, ενώ μόλις τον Σεπτέμβριο βρισκόταν στο 19%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Η βύθιση της λίρας «πριονίζει» την καρέκλα του Ερντογάν

Ο Ερντογάν «εξαϋλώνει» τη λίρα – Έσπασε το φράγμα των 14 ανά ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News