Business & Finance Τρίτη 23/11/2021, 19:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενέργεια: Αρκτική επέλαση στην Ευρώπη – Στα 250 ευρώ η τιμή της μεγαβατώρας

Άλμα στις τιμές ρεύματος εν όψει της κακοκαιρίας

Ενέργεια: Αρκτική επέλαση στην Ευρώπη – Στα 250 ευρώ η τιμή της μεγαβατώρας

Την ανηφόρα τραβούν εκ νέου οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη, η οποία τις επόμενες ημέρες αναμένεται να χτυπηθεί από ένα αρκτικό κύμα κακοκαιρίας, με θερμοκρασίας κάτω του μηδενός και εκτεταμένες χιονοπτώσεις.

Σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού, ο υδράργυρος θα υποχωρήσει έως και τους -6 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές της κεντροδυτικής Ευρώπης, όπως για παράδειγμα στην ανατολική Γαλλία.

Την ίδια ώρα, χιονοπτώσεις αναμένονται στα βόρεια και τα νοτιοανατολικά της Γερμανίας.

Όπως είναι εύλογο, η επιδείνωση του καιρού οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια, με αποτέλεσμα η τιμή του ρεύματος να εκτινάσσεται στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, δηλαδή στα επίπεδα των 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

German day-ahead hits second-highest price on record

Κι αυτό, ενόσω η συνεισφορά της αιολικής ενέργειας είναι εξαιρετικά χαμηλή σε Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία, εξαιτίας των εξασθενημένων ανέμων.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για την πρώτη σοβαρή δοκιμασία του ενεργειακού συστήματος της Ευρώπης, το οποίο τελεί υπό τη δαμόκλειο σπάθη των χαμηλών αποθεμάτων και της υψηλής ζήτησης. 

Ένα κράμα παραγόντων, το οποίο εδώ και μήνες έχει πυροδοτήσει ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα, φουσκώνοντας τους λογαριασμούς ρεύματος για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιομηχανίες. 

Οι προβλέψεις δε, των μετεωρολόγων δεν προμηνύουν αποκλιμάκωση του προβλήματος, καθώς έως τις αρχές Δεκεμβρίου αναμένονται θερμοκρασίες χαμηλότερες των φυσιολογικών επιπέδων σε όλη τη δυτική Ευρώπη.

«Η χαμηλή αιολική παραγωγή και οι θερμοκρασίες αυξάνουν τη ζήτηση για θέρμανση και ενέργεια από φυσικό αέριο» επισημαίνει, χαρακτηριστικά, η Inspired Energy, σε σημερινό σημείωμά της. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ποιους πλήττουν περισσότερο οι ανατιμήσεις σε ρεύμα και τρόφιμα

Αποδοτικότεροι πυρηνικοί αντιδραστήρες δια χειρός Γκέιτς και Μπάφετ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News