Business & Finance Δευτέρα 22/11/2021, 20:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Φήμες για αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο ρίχνουν ξανά στα «τάρταρα» τη λίρα

Τουρκία: Φήμες για αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο ρίχνουν ξανά στα «τάρταρα» τη λίρα

Δεν πρόλαβε να «πάρει μία ανάσα» και κατρακύλισε ξανά σε νέο ιστορικό ναδίρ. Ο λόγος για την τουρκική λίρα, που κλυδωνίζεται ξανά εν μέσω εκτιμήσεων αναλυτών ότι θα χρειαστούν σύντομα «πυροσβεστικές» επιτοκιακές αυξήσεις και φημολογιών ότι επίκεινται κυβερνητικός μετασχηματισμός, τη στιγμή που νέα στοιχεία δείχνουν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη βρίσκεται στα «τάρταρα». 

Η λίρα κινήθηκε έναντι του δολαρίου στο 11,40, συνεχίζοντας τα αλλεπάληλα ιστορικά χαμηλά, έχοντας χάσει περισσότερο από 30% της αξίας της στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

Την προηγούμενη Πέμπτη, υπό την πίεση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκιά της κατά 100 μονάδες βάσης στο 15%, χαμηλότερα από τον πληθωρισμό που βρίσκεται κοντά στο 20%, δίδοντας το σήμα ότι θα ακολουθήσουν και άλλες επιτοκιακές μειώσεις. 

Σήμερα, σε νέα συνέντευξη Τύπου, ο Ερντογάν υπεραμύνθηκε για μία ακόμη φορά της πολιτικής του, δηλώνοντας ότι μία πιο αυστηρή νομισματική πολιτική δεν θα μείωνε τον πληθωρισμό και γι΄αυτό δεσμεύθηκε να βγει νικητής στον «οικονομικό πόλεμο της ανεξαρτησίας», που έχει ξεκινήσει.  
  
«Απορρίπτω τις πολιτικές που έρχονται σε αντίθεση με την χώρα μας, την αποδυναμώνουν και καταδικάζουν το λαό μας στην ανεργία, στην πείνα και στην φτώχεια», δήλωσε ο Ερντογάν. 

Από το Σεπτέμβριο, η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 400 μονάδες βάσης σε ένα ριψοκίνδυνο λάθος πολιτικής, όπως αναφέρουν αναλυτές. Η Societe Generale εκτιμά ότι θα χρειαστεί μία «έκτακτη» επιτοκιακή αύξηση σύντομα, ενδεχομένως και αυτό το μήνα. 

«Η νομισματική χαλάρωση είναι οικονομικά και δομικά εντελώς αδικαιολόγηση. Ο Ερντογάν φαίνεται να ακολουθεί επιθετικά μία στρατηγική ανάπτυξης με κάθε τρόπο για να αντιστρέψει την πτώση της δημοτικότητάς του. Ωστόσο, το τίμημα συνεχίζει να είναι η υποτίμηση του νομίσματος, ο υψηλότερος πληθωρισμός, οι αυξημένες πιέσεις στους ισολογισμούς των τραπεζών, οι νομισματικοί κίνδυνοι, η μεγαλύτερη δολαριοποίηση και η χρηματοοοικονομική αστάθεια», σημειώνουν οι αναλυτές. 

Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, η λίρα βούλιαξε 12%, παρουσιάζοντας αυτή τη στιγμή την χειρότερη επίδοση παγκοσμίως. Το κραχ 6% της προηγούμενης Πέμπτης ήταν το μεγαλύτερο από τότε που ο Ερντογάν αυτοανακηρύχθηκε «εχθρός των υψηλών επιτοκίων», αποπέμποντας τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Νατσί Αγκμπάλ το Μάρτιο.  
  
Η αναστάτωση στην αγορά επιδεινώθηκε από τις φήμες μεταξύ των πολιτικών και των επενδυτών ότι ο Ερντογάν είναι πιθανόν να αντικαταστήσει τον υπουργό Οικονομικών Λούφτι Ελβάν, παρότι δεν έχει δείξει ότι επίκειται μία τέτοια κίνηση. 

Την ίδια στιγμή, η καταναλωτική εμπιστοσύνη βούλιαξε 7,3% στις 71,1 μονάδες το Νοέμβριο, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2004, γεγονός που αποτυπώνει το sell off του νομίσματος. 
  
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Το «βουνό» των 13 δισ.δολαρίων βάζει δύσκολα στον Ερντογάν

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News