Business & Finance Σάββατο 20/11/2021, 22:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

BoE: Η επιτάχυνση του πληθωρισμού θα διαρκέσει περισσότερο

O πληθωρισμός έχει ανέλθει σε υψηλό 10ετίας στο 4,2%

BoE: Η επιτάχυνση του πληθωρισμού θα διαρκέσει περισσότερο

Ανησυχίες ότι οι προοπτικές του πληθωρισμού δείχνουν ότι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εξέφρασε σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), διά στόματος του διοικητής της, ωστόσο άφησε ένα ενδεχόμενο ανοιχτό ότι μπορεί εντέλει να μην αποδειχθεί τόσο επίμονος όσο φοβόταν.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η BoE προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός στη Βρετανία θα φθάσει περίπου στο 5% κατά το β΄ τρίμηνο του επόμενου έτους, ποσοστό υπερδιπλάσιο του επίσημου στόχου της, εξαιτίας των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας και των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

«Είμαστε σε μια τεταμένη κατάσταση η εικόνα του πληθωρισμού είναι διπλής όψης», τόνισε σε συνέντευξή του στους Sunday Times ο Άντριου Μπέιλι.

«Υπάρχουν κίνδυνοι και από τις δύο πλευρές. Προφανώς, η ανησυχία μας είναι ότι, εάν υπάρξουν δευτερογενή αποτελέσματα, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να επιταχυνθεί για περισσότερο».

Τα δευτερογενή αποτελέσματα για τα οποία ανησυχεί ιδιαίτερα ο Μπέιλι είναι οι μισθολογικές διαπραγματεύσεις και η αγορά εργασίας.

«Εάν η οικονομία εξελιχθεί με τον τρόπο που υποδεικνύουν οι προβλέψεις και οι εκθέσεις, θα πρέπει να αυξήσουμε τα επιτόκια. Το οποίο, παρεμπιπτόντως, είναι απολύτως συνεπές με αυτό που είπα τον Οκτώβριο», επισήμανε.

Στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, δήλωσε πολύ ανήσυχος για τις προοπτικές τοπυ πληθωρισμού και ότι η ψήφος του να παραμείνουν τα επιτόκια αμετάβλητα στις 4 Νοεμβρίου δόθηκε μετά από πολλή σκέψη.

Η BoE άφησε έκπληκτους πολλούς επενδυτές μην αυξάνοντας τα επιτόκια από το ιστορικό χαμηλό του 0,1%, μετά τα σχόλια του Μπέιλι στα τέλη Οκτωβρίου, τα οποία οι αγορές ερμήνευσαν ως ένα μήνυμα ότι η άνοδος των επιτοκίων ήταν πολύ κοντά.

Έκτοτε, ο πληθωρισμός έχει ανέλθει σε υψηλό 10ετίας στο 4,2% και τα στοιχεία δεν δείχνουν υψηλότερη ανεργία. Περισσότερα στοιχεία για την ανεργία θα ανακοινωθούν πριν από την επόμενη συνεδρίαση της ΒοΕ στις 16 Δεκεμβρίου.

Χθες Παρασκευή, ο επικεφαλής οικονομολόγος της BoE Χιου Πιλ δήλωσε ότι υπάρχει η αίσθηση για αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα, ωστόσο ο ίδιος δεν έχει ακόμη αποφασίσει και οι αγορές θα ήταν καλύτερα να επικεντρωθούν σε πιο μακροπρόθεσμο διάστημα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Έκπληξη από την Τράπεζα της Αγγλίας – Δεν αύξησε τα επιτόκια

Λαγκάρντ: «Όχι» σε αύξηση των επιτοκίων το 2022 – Νέα αποκλιμάκωση στα ομόλογα της Ελλάδας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News