Business & Finance Σάββατο 20/11/2021, 07:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιαπωνία: Εξετάζει αποδέσμευση πετρελαίου από τα αποθέματά της για τη μείωση των τιμών

Ιαπωνία: Εξετάζει αποδέσμευση πετρελαίου από τα αποθέματά της για τη μείωση των τιμών

Το ενδεχόμενο να αποδεσμεύσει πετρέλαιο από τα αποθέματά της προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές αργού εξετάζει η ιαπωνική κυβέρνηση, όπως μετέδωσε σήμερα το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo. Εάν οι παραπάνω πληροφορίες επαληθευτούν θα είναι η πρώτη φορά που η Ιαπωνία αποδεσμεύει αποθέματά της σε πετρέλαιο για τη μείωση των τιμών, αν και η χώρα έχει προσφύγει στο παρελθόν στα αποθέματά της για λόγους αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και εξωτερικούς γεωπολιτικούς κινδύνους. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν έχουν σχολιάσει επί τους παρόντος την είδηση.

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η οποία αντιμετωπίζει πτώση στα ποσοστά δημοτικότητάς της και υψηλότερες τιμές βενζίνης, ασκεί πιέσεις στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αποδεσμεύσουν πετρέλαιο από τα στρατηγικά τους αποθέματα με στόχο τη μείωση των τιμών. Στην κατεύθυνση αυτή, ζητήθηκε για πρώτη φορά και από την Κίνα να εξετάσει το ενδεχόμενο αποδέσμευσης από τα αποθέματά της σε αργό.

Η Ιαπωνία αντέδρασε θετικά στην αρχική πρόταση των ΗΠΑ για μια πιθανή συντονισμένη αποδέσμευση από τα αποθέματά της και εξετάζει ένα τέτοιο βήμα, δήλωσε στο Reuters πρόσωπο που έχει γνώση του ζητήματος.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα ανακοίνωσε χθες ένα πρόγραμμα κινήτρων ύψους 490 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο οποίο περιλαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλότερων τιμών πετρελαίου. Η ιαπωνική κυβέρνηση σχεδιάζει να επιδοτήσει τα διυλιστήρια πετρελαίου με την ελπίδα να περιορίσει τις τιμές χονδρικής της βενζίνης και τις τιμές των καυσίμων ώστε να αμβλύνει το βάρος στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News