Business & Finance Παρασκευή 19/11/2021, 17:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: «Βουτιά» στις δαπάνες των νοικοκυριών το 2020

Η τέταρτη μεγαλύτερη υποχώρηση σημειώθηκε στην Ελλάδα

Eurostat: «Βουτιά» στις δαπάνες των νοικοκυριών το 2020

Οι καταναλωτικές δαπάνες των ευρωπαϊκών νοικοκυριών κατρακύλησαν σε πρωτοφανή επίπεδα το 2020 υποχωρώντας κατά 8% σε σχέση με το 2019.

Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία της Eurostat, η υποχώρηση οφείλεται βέβαια στις επιπτώσεις της πανδημίας, τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, τους περιορισμούς μετακινήσεων και τον περιορισμό σε καίριες οικονομικές δραστηριότητες, που επηρέασαν σοβαρά τις καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών.

Οι κλάδοι που επλήγησαν περισσότερο από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών είναι τα εστιατόρια και ξενοδοχεία (-38% σε σύγκριση με το 2019), η ένδυση και υπόδηση, οι μεταφορές και ο τομέας αναψυχής και πολιτισμού (όλα -17%). Αντιθέτως, μεγαλύτερη αύξηση στις καταναλωτικές δαπνάνες σημειώθηκε στον κλάδο των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών (+3%) και στις επικοινωνίες (+2%).

Το 2020, πάνω από το ένα τέταρτο (26%) των καταναλωτικών δαπανών των νοικοκυριών καταβλήθηκε σε στέγαση, νερό, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα. Αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη μερίδα των δαπανών για τα νοικοκυριά στην Ε.Ε., ενώ έπειτα ακολουθούν τα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά (15%) και οι μεταφορές (12%).

Eurostat: «Βουτιά» στις δαπάνες των νοικοκυριών το 2020-1

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στη Μάλτα (22%), την Κροατία (16,2%), την Ισπανία (15,8%), την Ελλάδα (15,6%) και την Κύπρο (14,1%).

Λιγότερο μειώθηκαν αντιθέτως στη Σλοβακία (2,3%), τη Δανία (2,4%), τη Λιθουανία (2,8%) και την Πολωνία (3,3%).

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γράφημα: Πώς «βούτηξαν» οι δαπάνες των ελληνικών νοικοκυριών στην πανδημία

Κι όμως η Ελλάδα… δεν διαθέτει το υψηλότερο κενό στη ζήτηση για απασχόληση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News