Business & Finance Παρασκευή 19/11/2021, 08:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιαπωνία: Ποσό-ρεκόρ για στρατιωτικές δαπάνες στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό

Ιαπωνία: Ποσό-ρεκόρ για στρατιωτικές δαπάνες στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό

Tουλάχιστον 770 δισεκατομμύρια γεν (5,9 δισ. ευρώ) αναμένεται να διαθέσει στην άμυνα η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, εντός των ορίων του συμπληρωματικού κρατικού προϋπολογισμού που αναμένεται να παρουσιάσει από κοινού με το πακέτο στήριξης της οικονομίας εντός της ημέρας, όπως μετέδωσαν το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo και άλλα ιαπωνικά ΜΜΕ.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που έχει συμπεριληφθεί ποτέ σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό στην Ιαπωνία. Το οικονομικό έτος 2019 είχαν διατεθεί 430 δισ. γεν για την άμυνα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Kyodo, τα κονδύλια θα διατεθούν για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας στο νοτιοδυτικό τμήμα της.

Επί δεκαετίες, η Ιαπωνία δεσμευόταν πως ο προϋπολογισμός της για την άμυνα δεν θα ξεπερνά το 1% του ΑΕΠ, ώστε να διασκεδάζονται οι ανησυχίες περί ενδεχόμενης αναβίωσης του μιλιταρισμού, ο οποίος οδήγησε τη χώρα να εμπλακεί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στις τάξεις του Άξονα. Ωστόσο, καθώς αυξάνεται η ανησυχία στο Τόκιο για τις δραστηριότητες του κινεζικού στρατού σε διαφιλονικούμενους τομείς της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας, το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα συμπεριέλαβε τον στόχο να δαπανάται το 2% του ΑΕΠ, ή ακόμη υψηλότερο ποσοστό, για τις ένοπλες δυνάμεις στην πολιτική πλατφόρμα του πριν από τις εκλογές που διεξήχθησαν την 31η Οκτωβρίου.

Οι ΗΠΑ πιέζουν τους συμμάχους τους να δαπανούν περισσότερα για την άμυνα. Υπάρχουν ενδείξεις πως η κοινή γνώμη στην Ιαπωνία αφήνει στην άκρη τις ανησυχίες για τον επανεξοπλισμό και είναι ολοένα πιο θορυβημένη για την άνοδο της στρατιωτικής ισχύος της Κίνας και τις διεκδικήσεις της στην Ασία, ιδιαίτερα για τη συμπεριφορά της έναντι της Ταϊβάν.

Η κυβέρνηση του Φουμίο Κισίντα αναμένεται εντός της ημέρας να ανακοινώσει ένα πακέτο στήριξης της οικονομίας που προβλέπει δημόσιες δαπάνες ύψους 55,7 τρισεκατομμυρίων γεν, με στόχο να μπορέσει η χώρα να ανακάμψει από το πλήγμα της πανδημίας.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News