Business & Finance Πέμπτη 18/11/2021, 19:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Ο πληθωρισμός «ήρθε για να μείνει» σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη

ΔΝΤ: Ο πληθωρισμός «ήρθε για να μείνει» σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη

Ο πληθωρισμός αναμένεται να «γίνει πιο επίμονος» σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη, εάν οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα συνεχιστούν ή αλλάξουν οι πληθωριστικές προσδοκίες, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις. 

Στις ΗΠΑ, ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει το 2022, όμως οι διαμορφωτές πολιτικής θα πρέπει να παρακολουθούν με άγρυπνο μάτι την πορεία του, δεδομένου ότι υπάρχουν κίνδυνοι για άνοδο, σημείωσε ο εκπρόσωπος. 

«Τα επίμονα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ ενδεχομένως να καταστήσουν αναγκαία μία πιο εμπροσθοβαρή απάντηση σε επίπεδο πολιτικής, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει συστημικό μειονέκτημα τόσο για την αμερικανική όσο και για την παγκόσμια οικονομία», προσέθεσε.  

Ο Τζέρι Ράις κάλεσε τις κεντρικές τράπεζες να μην εφησυχάζουν ως προς τις πληθωριστικές πιέσεις και, όπως είπε, το ΔΝΤ εξετάζει διάφορα σενάρια ως προς τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, συμπεριλαμβανομένων και των επιπτώσεων που θα μπορούσε να έχει στις αναπτυσσόμενες οικονομίες μία πιο αυστηρή νομισματική πολιτική στις ανεπτυγμένες χώρες. 

Το μέλος του δ.σ. της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζον Γουίλιαμς, δήλωσε σήμερα ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αρχίζει να γίνεται ευρείας κλίμακας, ενώ και οι προσδοκίες ως προς τις μελλοντικές αυξήσεις των τιμών αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, μία τάση που οι διαμορφωτές πολιτικής, όπως είπε, πρέπει να παρακολουθούν στενά. 

Αναφερόμενος στις αυξήσεις ρεκόρ που έχουν παρουσιάσει οι τιμές φυσικού αερίου σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη, ο Ράις εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι το ΔΝΤ αναμένεται αντιστροφή του κλίματος και ομαλοποίησή τους στη διάρκεια του επόμενου έτους, όταν η προσφορά θα προσαρμοστεί ανάλογα και η ζήτηση για θέρμανση θα μειωθεί. 

Απέφυγε ωστόσο οιοδήποτε σχέλιο σχετικά με την έκκληση της αμερικανικής κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν να ζητήσει από τις κορυφαίες καταναλώτριες χώρες να απελευθερώσουν μέρος από τα αποθέματά τους σε αργό σε μία συντονισμένη κίνηση για να συμβάλουν στη μείωση των τιμών και να στηρίξουν την ανάπτυξη. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News