Business & Finance Πέμπτη 18/11/2021, 12:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ε.Ε.: Σκέψεις για κρατική ενίσχυση στην παραγωγή ημιαγωγών 

Η παραγωγή ημιαγωγών εντός των χωρών-μελών της Ε.Ε. έχει και προβλήματα, καθώς απαιτούν την πρόσβαση στις σπάνιες γαίες

Ε.Ε.: Σκέψεις για κρατική ενίσχυση στην παραγωγή ημιαγωγών 

Την έγκριση κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να χρηματοδοτηθεί η παραγωγή ημιαγωγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανόν να δώσουν οι Βρυξέλλες, όπως ανέφερε σήμερα Πέμπτη η Ευρωπαία Επίτροπος για τον Ανταγωνισμό, ωστόσο όπως ξεκαθάρισε απορρίπτει οποιαδήποτε συζήτηση στην πρόταση της Γαλλίας για επιδοτήσεις που δεν συνάδουν με την ευρωπαϊκή προσέγγιση. 

Οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν μια άνευ προηγουμένου έλλειψη σε προϊόντα και αγαθά, από αυτοκίνητα έως ηλεκτρονικές συσκευές και smartphones εξαιτίας της έλλειψης σε ημιαγωγούς. Η Ε.Ε. εξαρτάται στο μεγαλύτερο βαθμό από την παραγωγή των εν λόγων εξαρτημάτων από τις χώρες της Ασίας.

«Η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκρίνει τη χορήγηση δημόσιας στήριξης προκειμένου να καλύψει τα πιθανά κενά χρηματοδότησης στο οικοσύστημα των ημιαγωγών για τη δημιουργία εγκαταστάσεων εντός της Ευρώπης που θα είναι και οι πρώτες που θα κατασκευαστούν», είπε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Κομισιόν, η οποία επιβλέπει την αντιμονοπωλιακή πολιτική στις 27 χώρες της Ε.Ε., θα επιδιώξει η στήριξη αυτή να υπόκειται στα πλαίσια της διασφάλισης του ανταγωνισμού και ότι τα οφέλη θα μοιράζονται ευρέως και χωρίς διακρίσεις σε όλη την ευρωπαϊκή οικονομία ούτως ώστε να μην βρεθούν σε μειονεκτική θέση οι μικρότερες ευρωπαϊκές οικονομίες. 

Πέρυσι οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον νόμο CHIPS for America με στόχο να ενισχύσουν τον ανταγωνισμό της τεχνολογίας τους έναντι της κινεζικής, ενώ η Ε.Ε. σχεδιάζει να υιοθετήσει το δικό της νόμο για τους ημιαγωγούς με σκοπό να προωθήσει την παραγωγή τους το 2022.

Ωστόσο, η παραγωγή ημιαγωγών εντός των χωρών-μελών της Ε.Ε. έχει και προβλήματα, καθώς απαιτούν την πρόσβαση στις σπάνιες γαίες, μέταλλα που όπως υποδεικνύει η ονομασία τους είναι σπάνια, ενώ και οι εταιρείες δεν δείχνουν ιδιαίτερη προθυμία να προβούν σε μεγάλες επενδύσεις, εκτός αν έχουν εξασφαλίσεις ότι οι μονάδες παραγωγής θα λειτουργούν σε πλήρη δυναμικότητα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παρατείνει τη χαλάρωση των κανόνων που αφορούν την κρατική βοήθεια προς τις εταιρείες που έχουν πληγεί από την πανδημία κατά έξι μήνες έως τον Ιούνιο του 2022, σε μια προσπάθεια να τις απογαλακτίσει σιγά σιγά από τα περισσότερα από 3 τρισ. ευρώ που παρείχαν οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των μέτρων στήριξης.

Το λεγόμενο προσωρινό πλαίσιο, που εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2020, ήταν προγραμματισμένο να λήξει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
 
 

 
 
 
 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News