Business & Finance Πέμπτη 18/11/2021, 12:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιστορική συμφωνία Google – AFP: 5ετής αποζημίωση για την online χρήση ειδήσεων

Ιστορική συμφωνία Google – AFP: 5ετής αποζημίωση για την online χρήση ειδήσεων

Eπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή των λεγόμενων «συγγενικών δικαιωμάτων», η Google και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑFP) κατέληξαν σε συμφωνία για την καταβολή αποζημίωσης, όσον αφορά το περιεχόμενο των ειδήσεων, για τα επόμενα πέντε χρόνια. 

Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία τέτοιου εύρους, η οποία ανοίγει τον δρόμο και σε άλλους ευρωπαϊκούς εκδότες περιεχομένου να ζητούν χρήματα από την Google για τις ειδήσεις που αναπαράγει. 

Το ζήτημα, άλλωστε, της κατανομής των εσόδων που εξασφαλίζουν οι «γίγαντες» της τεχνολογίας, βρίσκεται στην καρδιά πολύπλευρων εντάσεων με τους οργανισμούς των media. 

Η συμφωνία μεταξύ AFP – Google «καλύπτει όλη την Ε.Ε., όλες τις γλώσσες του AFP, συμπεριλαμβανομένων των χωρών οι οποίες δεν έχουν υιοθετήσει τη σχετική οδηγία» ανέφερε ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Γαλλικού Πρακτορείου, Φαμπρίς Φρι. Χαρακτήρισε δε, «πρωτοποριακή» τη συμφωνία, την οποία τα δύο μέρη διαπραγματεύονταν επί 18 μήνες. 

Το Γαλλικό Πρακτορείο παράγει και μεταδίδει πολυμεσικό περιεχόμενο (κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο, γραφήματα…) σε έξι γλώσσες. 

Για τον κ. Φρι, η υπογραφή της συμφωνίας, πέρα από «αναγνώριση της αξίας της είδησης», σηματοδοτεί «την κατάληξη μιας μακράς μάχης (…). Δώσαμε μάχη ώστε τα πρακτορεία ειδήσεων να είναι πλήρως επιλέξιμα για να ωφελούνται από τα “συγγενικά δικαιώματα”». Η «διαφορά» με αυτή τη συμφωνία, είναι πως θα έχει «διάρκεια», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Γαλλικού Πρακτορείου. 

«Υπογράψαμε αυτή τη συμφωνία για να γυρίσουμε τη σελίδα και να προχωρήσουμε. Το κάναμε για να δείξουμε ότι οι παράγοντες μπορούν να συνεννοηθούν και να βρουν λύση» τόνισε, από τη δική του πλευρά, ο Σεμπαστιάν Μισόφ, γενικός διευθυντής της Google στη Γαλλία. 

Το ύψος του ποσού που θα καταβληθεί δεν έχει γίνει γνωστό. Το βέβαιο είναι πως «θα συμβάλει στην παραγωγή ποιοτικού περιεχομένου και στην ανάπτυξη της καινοτομίας στο πρακτορείο», σημείωσε ο Φρι. 

Χάρη στο «προηγούμενο» που δημιουργεί η συμφωνία αυτή, «θα μπορέσουμε να διεξαγάγουμε παρόμοιες διαπραγματεύσεις και με άλλες πλατφόρμες», πρόσθεσε, σε εσωτερικό μήνυμα προς τους εργαζόμενους του AFP. 

O νόμος περί συγγενικών δικαιωμάτων

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έννοια των συγγενικών δικαιωμάτων επιτρέπει σε εφημερίδες, περιοδικά, πρακτορεία ειδήσεων να αποζημιώνονται, όταν το περιεχόμενό τους αναπαράγεται στο διαδίκτυο. 

Δημιουργήθηκε με στόχο τις διαδικτυακές πλατφόρμες και αφορά το άρθρο 15 της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, η οποία υιοθετήθηκε τον Μάρτιο του 2019 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Οι διαπραγματεύσεις και οι εντάσεις είναι πολυάριθμες γύρω από τις λεγόμενες GAFAM (Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft) και τα πνευματικά δικαιώματα.  

Στην Ισπανία, η Google ανακοίνωσε ότι θα ξανανοίξει την υπηρεσία Google News στις αρχές του 2022, (είχε κλείσει πριν από επτά χρόνια, αντιδρώντας σε νόμο για τα πνευματικά δικαιώματα). 

Στη Δανία, τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν τον Ιούνιο ότι θα συνασπιστούν για να διαπραγματευθούν συλλογικά για τα πνευματικά δικαιώματα με τους «γίγαντες» του διαδικτύου.  

Στην Αυστραλία, εγκρίθηκε νόμος για να υποχρεωθούν οι εταιρείες τεχνολογίας να αποζημιώνουν τα μέσα ενημέρωσης για την αναπαραγωγή του περιεχομένου τους. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από AFP, Reuters

Διαβάστε επίσης:

Apple: Πώς μπορεί κάποιος να φτιάξει μόνος του ένα χαλασμένο iPhone

Στο Metaverse του Μίκυ Μάους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News