Business & Finance Τετάρτη 17/11/2021, 22:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Σε χαμηλά δύο περίπου εβδομάδων – Πτώση από 1,7% έως 3%

Πετρέλαιο: Σε χαμηλά δύο περίπου εβδομάδων – Πτώση από 1,7% έως 3%

Σε πτώση βρέθηκε στη σημερινή συνεδρίαση η αγορά πετρελαίου, με τις δύο τιμές να οδηγούνται στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Οκτωβρίου, από τη στιγμή που ο ΟΠΕΚ και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) προειδοποίησαν ότι θα υπάρξει υπερπροσφορά την ώρα που τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ευρώπη επαναφέρουν τον κίνδυνο για την ανάκαμψη της ζήτησης. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο υποχώρησε 1,7% στα 81,05 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού κατέγραψε απώλειες 3% στα 78,36 δολάρια το βαρέλι. Οι απώλειες αυτές οδήγησαν το brent στο χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Οκτωβρίου και το αργό επίσης στο κατώτερο επίπεδο από τις 7 Οκτωβρίου.

Traders θεωρούν ότι η κίνηση της αγοράς υποδηλώνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η προσφορά να αρχίσει να ξεπερνά τη ζήτηση τους επόμενους μήνες. «Σηματοδοτεί μία εξέλιξη για την ισορροπία της αγοράς που είχαμε να δούμε πολλούς μήνες», λέει ο Τόνι Χέντρικ, αναλυτής ενέργειας της CHS Hedging. 

H παγκόσμια αγορά πετρελαίου εστίαζε εδώ και καιρό σε μία μεγάλη αύξηση της ζήτησης έναντι της μικρής σταδιακής αύξησης της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+, σε συνδυασμό με την απροθυμία των μεγάλων αμερικανών παραγωγών να δαπανήσουν για να αντλήσουν πετρέλαιο από τα σχιστολιθικά κοιτάσματα. 
  
Ωστόσο, ΙΕΑ και ΟΠΕΚ έχουν προειδοποιήσει ότι επίκειται μεγαλύτερη προσφορά τους επόμενους μήνες. Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Μοχάμεντ Μπαρκίντο δήλωσε ότι το καρτέλ βλέπει σημάδια ότι θα υπάρξει πλεόνασμα προσφοράς από τον επόμενο μήνα και γι΄αυτό κάλεσε τα μέλη του να είναι «πολύ πολύ προσεκτικά».

Σε μία πιθανόν ένδειξη μίας τέτοιας πιθανότητας, το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας πώλησε τις δύο τελευταίες εβδομάδες περισσότερα από 6 εκατ.βαρέλια ημερησίως πετρελαίου. Αυτή τη στιγμή, οι ΗΠΑ έχουν τη διακριτική ευχέρεια να πωλήσουν αρκετά εκατομμύρια βαρέλια από τα στρατηγικά τους αποθέματα μετά την έγκριση που έδωσε το Κογκρέσο.

Αναλυτές της JPMorgan ανέφεραν σήμερα ότι ο Λευκός Οίκος θα μπορούσε να επιταχύνει τις πωλήσεις αυτές χωρίς να δηλώσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά απλά να επικαλεστεί την προσοπάθειά του να αντιμετωπίσει τις υψηλές τιμές καυσίμων. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News