Business & Finance Τετάρτη 17/11/2021, 20:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Χρηματοδότηση στις φαρμακευτικές – 1 δισ. δόσεις επιπλέον ετησίως

ΗΠΑ: Χρηματοδότηση στις φαρμακευτικές – 1 δισ. δόσεις επιπλέον ετησίως

Χρηματοδότηση προς τις φαρμακευτικές εταιρείες προσφέρει η αμερικανική κυβέρνηση, ώστε να αυξηθεί ο ετήσιος ρυθμός παραγωγής των εμβολίων mRNA κατά της Covid-19 στις ΗΠΑ κατά 1 δισ. δόσεις μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών που θα λάβουν επιχορήγηση συγκαταλέγονται η Pfizer και η Moderna.

Το σχέδιο, που ανακοινώθηκε νωρίτερα από το Λευκό Οίκο, έχει ως στόχο την αύξηση της διαθεσιμότητας των εμβολίων στη χώρα, καθώς και την αποτελεσματική καταπολέμηση μίας νέας πιθανής πανδημίας.

«Ελπίζουμε ότι οι εταιρείες θα αυξήσουν τους ρυθμούς και θα δράσουν γρήγορα», δήλωσε ο Jeff Zients, ο οποίος διαχειρίζεται τον επικοινωνιακό συντονισμό της κυβέρνησης Μπάιντεν στα θέματα του κορωνοϊού. Ο ίδιος προσέθεσε ότι στην περίπτωση που εντοπιστεί νέος ιός στο μέλλον, το πρόγραμμα θα βοηθήσει στην ανάπτυξη εμβολίου εντός έξι έως εννιά μηνών.

Έχει αποδειχθεί πως τα εμβόλια mRNA είναι τα πιο αποδοτικά για την καταπολέμηση της Covid-19. Ωστόσο, οι εταιρείες που τα κατασκευάζουν έχουν δεχθεί έντονη πίεση, διότι δεν τα διοχετεύουν σε φτωχές χώρες.

Μέχρι στιγμής, η Pfizer μαζί με την BioNTech έχουν παραγάγει 2,6 δόσεις του εμβολίου παγκοσμίως. Επίσης, σχεδιάζουν να χορηγήσουν επιπλέον 4 δισ. δόσεις μέσα στο 2022.

Όσον αφορά τα εμβόλια της Moderna, έχουν αναπτυχθεί 345 εκατ. δόσεις στις ΗΠΑ και 196 εκατ. στο εξωτερικό.

Το σχέδιο για ενίσχυση των φαρμακευτικών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής σε ολόκληρο τον κόσμο ή αποκλειστικά στις ΗΠΑ ή και τα δύο.

Πηγή: Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Φάρμακο Pfizer: Άδεια για χρήση της πατέντας – Φθηνότερο για τις αναπτυσσόμενες χώρες

Ανεμβολίαστοι: Αυστηρότερα μέτρα και στη Γερμανία

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News