Business & Finance Τετάρτη 17/11/2021, 18:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί το αγαπημένο φαγητό των Ιταλών (και όχι μόνο) γίνεται… απλησίαστο

Γιατί το αγαπημένο φαγητό των Ιταλών (και όχι μόνο) γίνεται… απλησίαστο

Το αγαπημένο φαγητό των Ιταλών, αλλά και πολλών Ελλήνων κι άλλων κατοίκων της Ευρώπης, γίνεται ολοένα και πιο ακριβό το τελευταίο διάστημα, καθώς έχει πέσει «θύμα» του πληθωρισμού και της αύξησης των τιμών στις πρώτες ύλες.  

Ο λόγος για την παραδοσιακή μακαρονάδα με ντομάτα και ελαιόλαδο. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής αρχής της γειτονικής χώρας, το κόστος αγοράς της ντομάτας αυξήθηκε κατά 12% τον Οκτώβριο (σε σχέση με πέρυσι), ενώ τον Σεπτέμβριο είχε αυξηθεί κατά ακόμη 18%.  

Την ίδια ώρα, τα μακαρόνια έχουν ακριβύνει κατά σχεδόν 5% εξαιτίας της ξηρασίας στη βόρεια Αμερική, η οποία έχει μειώσει την παραγωγή σιτηρών και αλεύρων.  

Όλα αυτά έχουν αναγκάσει τους Ιταλούς να δίνουν περισσότερα χρήματα, προκειμένου να ετοιμάσουν, να μαγειρέψουν ή να παραγγείλουν το αγαπημένο τους σπαγγέτι. 

Γιατί το αγαπημένο φαγητό των Ιταλών (και όχι μόνο) γίνεται… απλησίαστο-1

Στο επικίνδυνο σπιράλ των ανατιμήσεων, πέραν των καιρικών συνθηκών και της αυξημένης ζήτησης (ως απόρροια της τάχιστης ανάκαμψης της οικονομίας), συμβάλλουν τόσο οι αναταράξεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες όσο και το αυξημένο ενεργειακό κόστος. 

Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια την εκτίναξη των διεθνών τιμών τροφίμων κατά σχεδόν 35% μέσα στο τελευταίο 12μηνο, όπως επεσήμαναν πρόσφατα τα Ηνωμένα Έθνη.  

Σήμερα, η Eurostat επιβεβαίωσε ότι ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή σκαρφάλωσε στο 4,1% τον Οκτώβριο στις χώρες της Ευρωζώνης και στο 4,4% στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Μόνο ο κλάδος της ενέργειας εμφάνισε άλμα της τάξης του 24% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020, ενώ ο κλάδος των τροφίμων – αλκοόλ – καπνού σημείωσε άνοδο κατά 1,9%.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

EIU: Τα «βαρίδια» που φέρνει το 2022 για τις επιχειρήσεις

Δρομέας: Πώς οι ανατιμήσεις επηρεάζουν τις συμβάσεις με Κομισιόν και γερμανικό στρατό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News