Business & Finance Τετάρτη 17/11/2021, 16:07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bitcoin: Μπορεί να γίνει μέσο πληρωμής για καθημερινές αγορές;

Bitcoin: Μπορεί να γίνει μέσο πληρωμής για καθημερινές αγορές;

Μπορεί το Bitcoin και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα να αποτελούν ό,τι πιο «hot» στην αγορά του συναλλάγματος, αλλά τα ερωτηματικά για τη χρησιμότητά τους εξακολουθούν να είναι πολλά. 

«Τα cryptos δεν είναι έτοιμα για συστημική χρήση ως εργαλείο πληρωμών», συμπεραίνει η Deutsche Bank, σε πρόσφατη ανάλυσή της, στην οποία παραθέτει τον ακριβή αριθμό όσων χρησιμοποιούν Bitcoins για την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών. 

Συγκεκριμένα, διαπιστώνεται ότι μόλις το 60% όσων έχουν Bitcoins, χρησιμοποιούν τα ψηφιακά νομίσματα στις καθημερινές συναλλαγές τους. Με άλλα λόγια, μόλις το 3% έως 7% των καταναλωτών έχει χρησιμοποιήσει τα cryptos ως μέσο πληρωμών κατά το τελευταίο τρίμηνο. 

Bitcoin: Μπορεί να γίνει μέσο πληρωμής για καθημερινές αγορές;-1  

Σύμφωνα με την ανάλυση της Deutsche Bank, η συγκεκριμένη τάση οφείλεται σε τρεις παράγοντες: χαμηλή ταχύτητα διεκπεραίωσης της συναλλαγής, υψηλό κόστος και υπερβολική μεταβλητότητα. 

«Ακόμη ένα εμπόδιο είναι η ασφάλεια των ψηφιακών πορτοφολιών. Σε αντίθεση με τις ψηφιακές χάρτες, οι οποίες σε περίπτωση απώλειας μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν, η απώλεια του ψηφιακού κλειδιού για ένα πορτοφόλι με Bitcoin σημαίνει απώλεια της πρόσβασης στον λογαριασμό» προστίθεται, επίσης. 

Όσον αφορά την ταχύτητα, η γερμανική τράπεζα εξηγεί ότι το δίκτυο Bitcoin μπορεί να επεξεργαστεί έως επτά συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο, δηλαδή 600.000 συναλλαγές ανά ημέρα. Αντίθετα, η Visa μπορεί να πραγματοποιήσει έως 24.000 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο, δηλαδή 2 δισεκατομμύρια συναλλαγές ανά ημέρα.  

Bitcoin: Μπορεί να γίνει μέσο πληρωμής για καθημερινές αγορές;-2

Την ίδια ώρα, το κόστος προμήθειας κυμαίνεται από 2 έως 60 δολάρια ανά συναλλαγή, κάτι το οποίο λειτουργεί αποθαρρυντικά για την ευρεία υιοθέτηση των cryptos ως μέσου καθημερινών πληρωμών. 

Bitcoin: Μπορεί να γίνει μέσο πληρωμής για καθημερινές αγορές;-3

Τέλος, υπάρχει και το ζήτημα της μεταβλητότητας. Σε μία μόνο ημέρα, τον περασμένο Μάιο, η αξία του Bitcoin απώλεσε το 30% της αξίας του. Μία διψήφια «βουτιά» σε κάποιο από τα παραδοσιακά νομίσματα είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο, και είχε συμβεί -για παράδειγμα- την επομένη του δημοψηφίσματος του Brexit, όταν η στερλίνα κατρακύλησε κατά 10%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από marketwatch

Διαβάστε επίσης:

Hellenic Coin: Τι είναι το ελληνικό κρυπτονόμισμα για το οποίο μιλούν όλοι

Staples Center: Η έδρα των Lakers μετονομάζεται σε Crypto.com για 700 εκατ. δολάρια 

To μεγάλο μυστήριο του bitcoin: Είναι αυτός ο άνδρας των 64 δισ. δολαρίων;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News