Business & Finance Τρίτη 16/11/2021, 18:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΚΤ χαλαρώνει τους κανόνες για τα collaterals των τραπεζών

Η ΕΚΤ χαλαρώνει τους κανόνες για τα collaterals των τραπεζών

Στη χαλάρωση των κανόνων για τις εγγυήσεις (collaterals) που δέχεται από τις τράπεζες για τον δανεισμό κρατικών ομολόγων προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των ελλείψεων κρατικών ομολόγων, ως απόρροια των μη συμβατικών νομισματικών μέτρων. 

Πιο συγκεκριμένα, η Φρανκφούρτη ανακοίνωσε τον διπλασιασμό των χρημάτων (σε 150 δισ. ευρώ) που δέχεται ως εγγυήσεις από όσες τράπεζες επιθυμούν να δανειστούν κρατικά ομόλογα. 

Η εν λόγω εξέλιξη επέρχεται ως απόρροια των αναταράξεων που έχουν προκληθεί από το έκτακτο πανδημικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων -γνωστό και ως PEPP- ύψους 1,85 τρισ. ευρώ. 

Κι αυτό, διότι οι τράπεζες πρέπει να ανταγωνιστούν την ΕΚΤ για την αγορά του κρατικού χρέους, κάτι το οποίο αναπόφευκτα τις φέρνει σε δεύτερη μοίρα. 

«Έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό» σχολίασε ο Christoph Rieger, αναλυτής της Commerzbank. «Αυτό σημαίνει ότι οι νομισματικές αρχές δεν κωφεύουν στα παράπονα της αγοράς» έσπευσε, πάντως, να προσθέσει. 

Η απόφαση επήλθε ενόσω οι αναλυτές της Citigroup εκτιμούν ότι οι φετινές πωλήσεις ομολόγων, διάρκειας 30 έως 50 ετών, θα ολοκληρωθούν το αργότερο έως το τέλος της εβδομάδας, κάτι που αντανακλά τη μελλοντική απουσία χρέους υψηλότερης απόδοσης. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση Bloomberg: Αργεί η υποχώρηση του πληθωρισμού

Ευρώπη: Οι τράπεζες και η πολιτική των επιπλέον χρεώσεων 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News