Business & Finance Τρίτη 16/11/2021, 16:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Αυξημένες οι αγορές των καταναλωτών τον Οκτώβριο

Τη μεγαλύτερη ώθηση στις λιανικές πωλήσεις προσέφεραν οι υψηλότερες τιμές της βενζίνης και οι τιμές των αυτοκινήτων

ΗΠΑ: Αυξημένες οι αγορές των καταναλωτών τον Οκτώβριο

Ταχύτητα για τρίτο διαδοχικό μήνα και περισσότερο του αναμενομένου ανέβασαν οι λιανικές πωλήσεις τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, καθώς η έλλειψη σε προϊόντα εξαιτίας των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες πιθανότατα να προέτρεψαν τους Αμερικανούς να επιδοθούν σε αγορές για την περίοδο των γιορτών. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουν περαιτέρω ελλείψεις κατά την εορταστική περιόδο, μια κίνηση ωστόσο που προσέφερε ώθηση στην αμερικανική οικονομία στον εναρκτήριο μήνα για το δ΄ τρίμηνο του 2021.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου τα οποία δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη, οι λιανικές πωλήσεις τον περασμένο μήνα επιταχύνθηκαν στο 1,7%, από το αναθεωρημένο 0,8% (έναντι 0,7% της αρχικής εκτίμησης) του Σεπτεμβρίου και υψηλότερα από τον ρυθμό 1,4% που είχαν προβλέψει οι αναλυτές του Reuters.

Τη μεγαλύτερη ώθηση στις λιανικές πωλήσεις, προσέφεραν αφενός οι υψηλότερες τιμές της βενζίνης, αφετέρου οι τιμές των αυτοκινήτων οι οποίες τον Οκτώβριο αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε έξι μήνες. Η περιορισμένη προσφορά αυτοκινήτων εξαιτίας της παγκόσμιας έλλειψης σε ημιαγωγούς έχει οδηγήσει σε άνοδο τις τιμές τους

«Η περιορισμένη προσφορά και οι έμποροι του λιανικού εμπορίου που ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να ξεκινήσουν νωρίς τις γιορτινές αγορές υποδηλώνουν ότι κάποιες δαπάνες πιθανόν να έγιναν λίγο νωρίτερα», υπογραμμίζει ο Σαμ Μπούλαρντ, ανώτερος οικονομολόγος της Wells Fargo στη Σάρλοτ στη Βόρεια Καρολίνα. «Ανεξάρτητα από αυτό, οι εορταστικές δάπανες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σημειώσουν ρεκόρ σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, ακόμη και αν οι έμποροι βρεθούν αντιμέτωποι με μια σωρεία προκλήσεων», προσθέτει.

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιφέρει ελλείψεις στο εργατικό δυναμικό, κάτι που προκαλεί καθυστερήσεις στις παραδόσεις των πρώτων υλών στα εργοστάσια καθώς και στις αποστολές των τελικών προϊόντων στις αγορές.

Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, της βενζίνης, των οικοδομικών υλικών και των υπηρεσιών τροφίμων, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 1,6% τον περασμένο μήνα μετά από αύξηση 0,5% τον Σεπτέμβριο. Αυτές οι λεγόμενες βασικές λιανικές πωλήσεις αντιστοιχούν περισσότερο στη συνιστώσα των καταναλωτικών δαπανών του ΑΕΠ.

Οι λιανικές πωλήσεις αποτελούνται κυρίως από τα αγαθά και τις υπηρεσίες, ενώ συμπεριλαμβάνονται η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση και οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Ρεκόρ παραιτήσεων στις ΗΠΑ – Χέρι-χέρι άνοδος μισθών και πληθωρισμού

ΗΠΑ: «Υπερηχητικός» ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο, στο 6,2% 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News