Business & Finance Τρίτη 16/11/2021, 15:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ε.Ε.: «Φωνές» για πάγωμα των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης προς την Πολωνία

Η Πολωνία πρόκειται να λάβει 23,9 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,1 δισ. με τη μορφή φθηνών δανείων

Ε.Ε.: «Φωνές» για πάγωμα των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης προς την Πολωνία

Από κοινού επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλαν οι κύριες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την οποία ζητούν να παγώσει τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης προς την Πολωνία. Οι βουλευτές μάλιστα απαιτούν από την Κομισιόν μην αποδεσμεύσει τα κεφάλαια έως ότου η Βαρσοβία σεβαστεί το κράτος δικαίου και την υπεροχή του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην επιστολή τους, το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι Renew Europe, οι Πράσινοι και η Ενωμένη Αριστερά σημειώνουν ότι η εθνικιστική κυβέρνηση της Πολωνίας δεν εμπνέει εμπιστοσύνη αναφορικά με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της, υποχρεώσεις που απορρέουν στο πλαίσιο της απολαβής των χρημάτων από τις Βρυξέλλες. Οι πέντε ομάδες αντιπροσωπεύουν πάνω από τα τρία τέταρτα των βουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι μόνες ομάδες που δεν υπέγραψαν ήταν τα ακροδεξιά και τα ευρωσκεπτικιστικά μπλοκ.

«Απαιτούμε από την Επιτροπή, ως θεματοφύλακα των Συνθηκών, να μην δώσει την έγκρισή της στο σχέδιο ανάκαμψης της Πολωνίας, έως ότου εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις βάσει του Κανονισμού για την Ανάκαμψη και την Ανθεκτικότητα», αναφέρει η επιστολή των πέντε κοινοβουλευτικών ομάδων.

Από τα τέλη του 2015 όταν το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα PiS ανέλαβε την εξουσία στην Πολωνία, υπήρξαν έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των Βρυξελλών και της Βαρσοβίας οι οποίες σχετίζονταν με τις αλλαγές που εισήχθησαν στο νομικό της σύστημα και σύμφωνα με τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. παραβιάζουν την ανεξαρτησία των δικαστηρίων.

Η Επιτροπή έχει μηνύσει την Πολωνία και έχει δικαιωθεί στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, όμως το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, το οποίο ελέγχεται πλήρως από το κυβερνών κόμμα, αποφάσισε ότι οι νόμοι μπορούν να υπερισχύουν των νόμων της Ε.Ε., μια απόφαση για την οποία οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι διατείνονται ότι υπονομεύει τη νομική βάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Πολωνία πρόκειται να λάβει 23,9 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,1 δισ. με τη μορφή φθηνών δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να ανοικοδομήσει την οικονομία της μετά την πανδημία.

Ωστόσο για να λάβει  τα χρήματα πρέπει να πληροί πολλά κριτήρια, όπως ο σεβασμός στο κράτος δικαίου. Η επιστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έρχεται να ασκήσει επιπλέον πίεση στην Επιτροπή, ούτως ώστε να μην αποδεσμεύσει τα κεφάλαια έως ότου η Πολωνία υποχωρήσει σε αυτή τη διαμάχη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Επενδυτικό άλμα 15,3% πίσω από την ανάπτυξη το 2021

Oxford Economics: Πώς ο κορωνοϊός «έκλεισε» το χάσμα Βορρά-Νότου στην Ευρώπη

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News