Business & Finance Τρίτη 16/11/2021, 15:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια είναι η πιο «hot» αγορά εργασίας στην Ευρώπη

Οι μισθοί τρέχουν με ρυθμούς άνω του πληθωρισμού

Ποια είναι η πιο «hot» αγορά εργασίας στην Ευρώπη

Ρίχνοντας μια ματιά στην αγορά εργασίας της Ευρώπης, τότε αμέσως μπορούμε να ξεχωρίσουμε αυτή της Δανίας, η οποία -απαλλαγμένη πλέον από τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας- θεωρείται η πιο «καυτή» της Γηραιάς Ηπείρου. 

Οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα, για παράδειγμα, αυξήθηκαν κατά 3,2% στο γ’ τρίμηνο του 2021, ενώ στο προηγούμενο τρίμηνο (β’ τρίμηνο) είχαν επίσης καταγράψει άνοδο της τάξης του 3% (3,1%). 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η εν λόγω εκτίναξη έχει συγκεκριμένα αίτια, τα οποία αποδίδονται στη λεγόμενη «flexicurity», δηλαδή την πολιτική που συνδυάζει ευελιξία και ασφάλεια. 

Danish wage growth is at multi-year high on lack of workers

Πρόκειται για ένα εργασιακό μοντέλο, το οποίο διαθέτει αφενός μια πολύ απλή και εύκολη πολιτική απολύσεων, αφετέρου ένα ισχυρό και γενναιόδωρο πλέγμα ασφάλειας για τους ανέργους.  

Η συγκεκριμένη προσέγγιση, για την οποία η Κοπεγχάγη μπορεί να αισθάνεται ιδιαιτέρως περήφανη, έχει συμβάλλει στη δημιουργία των καλύτερων αμειβόμενων θέσεων -σε όλο τον κόσμο- για χαμηλής εξειδίκευσης εργαζόμενους. 

Δεν είναι τυχαίο ότι το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας κυμαίνεται αυτή την στιγμή στα 45,8 ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Την ίδια ώρα, το ποσοστό της ετήσιας αύξησης των μισθών έρχεται να απορροφήσει τις όποιες πιέσεις στο διαθέσιμο εισόδημα από τον ενισχυμένο πληθωρισμό, ο οποίος κυμαίνεται στο 3% (υψηλό 10ετίας). 

Μάλιστα, για το επόμενο έτος, οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων προσδοκούν μια μέση αύξηση των αποδοχών τους κατά τουλάχιστον 3,5%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Αύξηση του κατώτατου μισθού: «Προχωρά, αλλά με ασφάλεια»

Το αντι-εργατικό κίνημα: Γιατί εκατομμύρια άνθρωποι αρνούνται να δουλέψουν

Barclays: Η οδηγία της Κομισιόν για τον κατώτατο μισθό και τι σημαίνει για την Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News