Business & Finance Τρίτη 16/11/2021, 14:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φάρμακο Pfizer: Άδεια για χρήση της πατέντας – Φθηνότερο για τις αναπτυσσόμενες χώρες

Φάρμακο Pfizer: Άδεια για χρήση της πατέντας – Φθηνότερο για τις αναπτυσσόμενες χώρες

Τα δικαιώματα για την παρασκευή του φαρμάκου για τον κορωνοϊό παραχωρει σε τρίτες φαρμακευτικές η Pfizer, ώστε οι αναπτυσσόμενες χώρες να μπορούν να το αγοράσουν σε χαμηλότερες τιμές.

Η Pfizer υπέγραψε σχετική συμφωνία με τον – στηριζόμενο από τον ΟΗΕ – οργανισμό υγείας Medicines Patent Tool, ώστε να αδειοδοτήσει τρίτες εταιρείες για την κατασκευή του πειραματικού φαρμάκου. Οι εταιρείες αυτές μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες 95 αναπτυσσόμενων χωρών, που φιλοξενούν το 53% του παγκόσμιου πληθυσμού.

 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Pfizer δεν θα έχει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης από την πώληση του χαπιού στις χώρες που καλύπτονται από την εν λόγω συμφωνία, τουλάχιστον για όσο ακόμη η Covid-19 θεωρείται επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας.

Η διοχέτευση του χαπιού στον αναπτυσσόμενο κόσμο αναμένεται να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών κρατών όσων αφορά την πρόσβαση σε θεραπείες κατά της Covid-19.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με το εμβόλιο του mRNA, οι τεχνικές ανάπτυξης των χαπιών αυτών έχουν εδραιωθεί προ πολλού στην αγορά φαρμάκων και ήδη πολλές εταιρείες τις αξιοποιούν, ώστε να παρασκευάζουν φθηνά χάπια. Εξ ου και η Pfizer δέχθηκε πίεση να ορίσει εξαιρέσεις στην πατέντα από τη στιγμή που ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των κλινικών ερευνών.

Σύμφωνα με τις κλινικές έρευνες, το φάρμακο της Pfizer μπορεί να μειώσει τις νοσηλείες και τους θανάτους κατά 89%. Τα αποτελέσματα αυτά βασίζονται σε μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς υψηλού ρίσκου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Χάπι της Pfizer: Αποτελεσματικό κατά 89% έναντι πιθανής νοσηλείας

Κορωνοϊός: Το 2022 έτος-ορόσημο για την εξάλειψη της πανδημίας;

Pfizer: Άλμα στα έσοδα το γ’ τρίμηνο – Το μήνυμα του Α. Μπουρλά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News