Business & Finance Πέμπτη 10/12/2020, 17:17
UBS

Πόση είναι η «κρυφή» ανεργία στην Ευρώπη;

Πόση είναι η «κρυφή» ανεργία στην Ευρώπη;

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωζώνης, η ανεργία διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στο 8,4%, λίγο υψηλότερα από το 7,2% που ήταν το Φεβρουάριο, δηλαδή πριν οι επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού αρχίσουν να φαίνονται στην ευρωπαϊκή οικονομία. Όμως σύμφωνα με τη UBS, η «πραγματική» ανεργία  είναι πολύ υψηλότερη. 

Ο ελβετικός επενδυτικός οίκος εξηγεί ότι ζητήματα στον τρόπο με τον οποίο καταγράφονται οι άνεργοι, αλλά κυρίως η εκτεταμένη χρήση των προγραμμάτων αναστολής και μειωμένων ωρών εργασίας, έχουν κρατήσει τον επίσημο δείκτη της ανεργίας χαμηλά. Όμως εάν αυτά τα κρατικά προγράμματα δεν είχαν εφαρμοστεί, τότε η ανεργία θα ήταν πολύ υψηλότερη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της UBS, θα είχε αγγίξει το 21,1% στην Ευρωζώνη το δεύτερο τρίμηνο. 

Το ενθαρρυντικό είναι ότι σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, αυτή η  «κρυφή» ανεργία μειώθηκε σημαντικά το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα σημείωσε μείωση 10 ποσοστιαίων μονάδων το τρίτο τρίμηνο, με αποτέλεσμα το «πραγματικό» ποσοστό των ανέργων να υπολογίζεται πλέον στο 11,1%. 

Η μείωση της «σκιώδους» ανεργίας δείχνει ότι οι εργαζόμενοι που μπήκαν στην αναστολή ενσωματώνονται εκ νέου στην αγορά εργασίας. Έπειτα από μία πτώση-ρεκόρ κατά 13,6% το δεύτερο τρίμηνο, οι ώρες εργασίας στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν το τρίτο τρίμηνο κατά 14,8%. Παραμένουν, ωστόσο, κατά 4,6% χαμηλότερες σε σχέση με τα επίπεδα όπου βρίσκονταν το τέταρτο τρίμηνο του 2019, πριν από την πανδημία. Αυτό «μεταφράζεται» σε 7,8 εκατομμύρια χαμένες θέσεις εργασίας, δηλαδή πολύ περισσότερες από τις 3,6 εκατ. θέσεις που καταγράφονται στα επίσημα στοιχεία, επισημαίνει η UBS. 

Σε επίπεδο χωρών, ο οίκος εντοπίζει την υψηλότερη «κρυμμένη» ανεργία στην Ισπανία και τη χαμηλότερη στη Γερμανία, σε μία εξέλιξη που φέρνει για μία ακόμα φορά στο προσκήνιο το χάσμα Βορρά-Νότου στην Ευρωζώνη και την προοπτική μίας ανομοιόμορφης ανάκαμψης όταν η πανδημία θα έχει περάσει. 

Πόση είναι η «κρυφή» ανεργία στην Ευρώπη;-1

Σε κάθε περίπτωση, η UBS δεν πιστεύει ότι η επίσημη ανεργία έχει κορυφώσει. Τα προγράμματα μειωμένων ωρών εργασίας επεκτείνονται σε όλη την Ευρώπη (στη Γαλλία και τη Γερμανία έως τα τέλη του 2021, στην Ιταλία έως το τέλος Μαρτίου 2021 και στην Ισπανία έως τις 31 Ιανουαρίου, με προοπτική να επεκταθεί και άλλο). Και παρότι τα προγράμματα αυτά έχουν ως στόχο να στηρίξουν την απασχόληση και να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας, εντούτοις ο οίκος θεωρεί ότι η αύξηση των χρεοκοπιών (που αναμένεται όταν οι κυβερνήσεις θα αρχίσουν να αίρουν τα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις) καθώς και άλλοι παράγοντες, θα ωθήσουν το επίσημο ποσοστό της ανεργίας κοντά στο 10% το πρώτο τρίμηνο του 2021. 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, στην Ελλάδα, το εποχικά διορθωμένο ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο στο 16,1%, έναντι 16,9% τον Σεπτέμβριο του 2019 και 16,5% τον Αύγουστο του 2020. 

Κ. Σαμ. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News