Business & Finance Τρίτη 16/11/2021, 12:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «βουνό» των 13 δισ. δολαρίων βάζει δύσκολα στον Ερντογάν

Το «βουνό» των 13 δισ. δολαρίων βάζει δύσκολα στον Ερντογάν

Ομόλογα, αξίας 13 δισ. δολαρίων, καλούνται να αποπληρώσουν οι τουρκικές επιχειρήσεις και η τουρκική κυβέρνηση μέσα στους τελευταίους δύο μήνες του 2021, με περισσότερα από 8 δισ. δολάρια να λήγουν εντός του Νοεμβρίου. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι ωριμάνσεις ομολόγων εντός του τρέχοντος μήνα είναι οι υψηλότερες των επόμενων 10 μηνών, γεγονός το οποίο αποτυπώνει το βάρος που καλείται να σηκώσει η γειτονική χώρα τις προσεχείς ημέρες. 

Το «βουνό» των 13 δισ. δολαρίων βάζει δύσκολα στον Ερντογάν-1

Τέτοιου είδους αποπληρωμές κατά παράδοση τείνουν να αυξάνουν τη ζήτηση για ξένο συνάλλαγμα, μια εξέλιξη η οποία, ωστόσο, ενισχύει τις πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα.

Και φυσικά, έρχεται κόντρα στις επιθετικές μειώσεις επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, ιδίως σε μια περίοδο που η οικονομία εξαρτάται σημαντικά από την εξωτερική χρηματοδότηση. 

Υπό την πίεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι νομισματικές αρχές της Τουρκίας έχουν προχωρήσει από τον Σεπτέμβριο σε δύο διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων, με το επιχείρημα της στήριξης οικονομικής ανάκαμψης. 

Όμως, το τελικό αποτέλεσμα αποδεικνύεται τελείως διαφορετικό, με τη λίρα να διολισθαίνει στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, χάνοντας περισσότερο από 25% από τις αρχές του 2021 και υπονομεύοντας το momentum της οικονομίας.

Ο συνδυασμός των αυξημένων πληρωμών και η πιθανότητα περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων ενδεχομένως να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αποδυνάμωση του νομίσματος, εκτιμάει από την πλευρά του ο Ibrahim Akson, αναλυτής της HSBC. 

Την Πέμπτη, μάλιστα, όταν και συνεδριάζει εκ νέου η αρμόδια νομισματικής επιτροπή της κεντρικής τράπεζας, ο έμπειρος αναλυτής της HSBC περιμένει μείωση του επιτοκίου κατά 100 μονάδες βάσης (στο 15% από16% προηγουμένως). 

Αυτή την στιγμή, η αξία της τουρκικής λίρας βρίσκεται στις 10,0182 ανά δολάριο, έχοντας απολέσει το ψυχολογικό επίπεδο των 10 λιρών ανά δολάριο από την περασμένη Παρασκευή. Όμως, η κατηφόρα δεν αποκλείεται να συνεχιστεί, όπως προβλέπει πρόσφατη δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg. 

Τροχοπέδη η αύξηση της τιμής του αερίου

Στο μεταξύ, τα προβλήματα για την Τουρκία δεν σταματούν εδώ, καθώς η αύξηση της ζήτησης για φυσικό αέριο από το εξωτερικό συνεπάγεται την ανάγκη για περισσότερα δολάρια, καθώς οι αγορές στον κλάδο της ενέργειας πραγματοποιούνται με το αμερικανικό νόμισμα. 

Η κυβέρνηση περιμένει ότι η κατανάλωση αερίου θα αυξηθεί κατά 25% το 2021, φθάνοντας τα 60 δισ. κυβικά μέτρα. Με τις τιμές στον κλάδο της ενέργειας να βρίσκονται στα ύψη, η κρατική εταιρεία Botas αναγκάζεται να αγοράζει ολοένα και περισσότερο αέριο σε ολοένα και υψηλότερη τιμή. 

Για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις αυτού του προβλήματος, η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε τις απευθείας πωλήσεις ξένου συναλλάγματος στη Botas, η οποία έλαβε συνολικά 258 εκατ. δολάρια τον Οκτώβριο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ο Ρώσος που τα «βάζει» με τις επιλογές του Ερντογάν

ΙΔΟΣ: Η χρόνια ασθένεια της τουρκικής οικονομίας

Πώς ο Ερντογάν κάνει τους πλούσιους, πλουσιότερους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News