Business & Finance Δευτέρα 15/11/2021, 21:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

McKinsey: Τριπλασιάστηκε ο παγκόσμιος πλούτος μέσα σε δύο δεκαετίες – Πρωτιά της Κίνας

McKinsey: Τριπλασιάστηκε ο παγκόσμιος πλούτος μέσα σε δύο δεκαετίες – Πρωτιά της Κίνας

Ο παγκόσμιος πλούτος έχει τριπλασιαστεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες, με την Κίνα να καθοδηγεί την άνοδο και να υποσκελίζει τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας συμβούλων McKinsey & Co., που εξετάζει δέκα χώρες οι οποίες εκπροσωπούν περισσότερο από το 60% του παγκόσμιου εισοδήματος. 

World’s New Wealth

China accounted for almost one-third of gains in global net worth over the past two decades

Source: McKinsey Global Institute

*Note: Mexican data covers period 2003-2020

«Είμαστε σήμερα πλουσιότεροι από κάθε άλλη φορά», αναφέρει ο Γιαν Μίσκε, εταίρος της McKinsey Global Institute στη Ζυρίχη. 

Ο καθαρός πλούτος παγκοσμίως αυξήθηκε στα 514 τρισ.δολάρια το 2020 από 156 τρισ.δολάρια το 2000, σύμφωνα με την έκθεση. Η Κίνα εκπροσώπησε περίπου το ένα-τρίτο της συνολικής αύξησης, με τον πλούτο της να εκτοξεύεται στα 120 τρισ.δολάρια από τα μόλις 7 τρισ. του 2000, ένα χρόνο πριν ενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), μία εξέλιξη που επιτάχυνε την οικονομική της άνοδο. 

Οι ΗΠΑ έμειναν πίσω εξαιτίας της μικρότερης αύξησης των τιμών στέγης, όμως και πάλι ο πλούτος της υπερδιπλασιάστηκε την ίδια περίοδο, στα 90 τρισ.δολάρια.

Και στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, περισσότερο από τα δύο-τρίτα του πλούτου ελέγχει από το πλουσιότερο 10% των νοικοκυριών με το μερίδιό τους να αυξάνεται συνεχώς. 

Με βάση τις μετρήσεις της McKinsey, το 68% του παγκόσμιου καθαρού πλούτου είναι τοποθετημένο στο real estate.  

Where It’s Stored

More than two-thirds of global wealth is held in real estate

Source: McKinsey Global Institute

 

H εκρηκτική αύξηση του παγκόσμιου καθαρού πλούτου στη διάρκεια των δύο τελευταίων 10ετών ξεπέρασε τον ρυθμό αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ, πυροδοτούμενη κατά το πλείστον από την άνοδο των τιμών ακινήτων. Η McKinsey συμπεραίνει επίσης στην έκθεσή της ότι οι τιμές ενεργητικού είναι κατά 50% πάνω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο σε σχέση με το εισόδημα, γεγονός που εγείρει ερωτήματα ως προς τη βιωσιμότητα αυτού του τεράστιου πλούτου. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News