Business & Finance Δευτέρα 15/11/2021, 12:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η BBVA αυξάνει το ρίσκο στην Τουρκία – Αποκτά το 100% της Garanti

Με premium 15%

Η BBVA αυξάνει το ρίσκο στην Τουρκία – Αποκτά το 100% της Garanti

Τον πλήρη έλεγχο της τουρκικής τράπεζας Garanti θέλει να αποκτήσει η ισπανική BBVA, η οποία κατέθεσε πρόταση απόκτησης του εναπομείναντος 50,15% των μετοχών στην τιμή των 12,2 λιρών ανά μετοχή (premium 15%). 

Η BBVA εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Garanti πριν από 10 χρόνια, ενώ το 2017 αύξησε το μερίδιο των μετοχών της στο 49,85%, με αποτέλεσμα η τουκρική αγορά να αποτελεί την 3η μεγαλύτερη πηγή κερδοφορίας για την ίδια. 

Η επένδυση της ισπανικής τράπεζας, πάντως, επέρχεται σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη στιγμή για την οικονομία της γειτονικής χώρας, η οποία βλέπει το εθνικό νόμισμα να κατρακυλάει διαρκώς, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. 

«Η πρόθεση της BBVA να αυξήσει την κυριαρχία στην Ganati ήταν ήδη γνωστή. Αλλά το γεγονός ότι η πρόταση αφορά όλες τις εναπομείναντες μετοχές συνιστά σημαντική έκπληξη» σχολιάζει ο Can Oksun, αναλυτής της Global Securities. 

Σύμφωνα με τους επενδυτές, αυτή η κίνηση αποσκοπεί στην αξιοποίηση του momentum, το οποίο προβλέπει τη διατήρηση των πιέσεων στο τουρκικό νόμισμα, ως απόρροια της ονορθόδοξης νομισματικής πολιτικής της Άγκυρας και των διαδοχικών μειώσεων στα επιτόκια, κόντρα στην εκτόξευση του πληθωρισμού. 

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η Citigroup έγραφε σήμερα το πρωί ότι «η αύξηση της έκθεσης σε μία αναδυόμενη αγορά με πληθωριστικό περιβάλλον αποτελεί ρίσκο». 

Κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης, όπου η μετοχή της BBVA υποχωρεί κατά 7%. Αντίθετα, η μετοχή της Ganati εκτοξεύεται σχεδόν στο 10%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Γιατί βυθίζεται σε νέο ιστορικό χαμηλό η λίρα για τρίτη διαδοχική ημέρα

Τουρκία: Στα τάρταρα η λίρα – Απομακρύνονται οι επενδυτές

Γιατί ξέμεινε από φάρμακα η Τουρκία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News