ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Το 2022 έτος-ορόσημο για την εξάλειψη της πανδημίας;

Κορωνοϊός: Το 2022 έτος-ορόσημο για την εξάλειψη της πανδημίας;

Mε την Ευρώπη να βρίσκεται στο επίκεντρο του τέταρτου κύματος του κορωνοϊού και τις χώρες με ανησυχητική έξαρση κρουσμάτων, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να επαναφέρουν περιοριστικά μέτρα, το ερώτημα που γεννάται είναι εάν και πότε θα επέλθει το τέλος της πανδημίας.

Η απάντηση δεν είναι και τόσο απλή, καθώς εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους. Με βάση όμως τα ιστορικά δεδομένα και την εξέλιξη των πανδημιών του παρελθόντος, οι πανδημίες δεν «πεθαίνουν», απλώς υποχωρούν και αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο για το 2022. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να μην εξαλειφθεί ποτέ ολοκληρωτικά, αλλά να καταστεί ενδημικός, με εποχικές και τοπικές εξάρσεις, ειδικά σε χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Παράλληλα, οι επιδημιολόγοι εφιστούν την προσοχή στην εμφάνιση νέων στελεχών που ενδεχομένως να περιορίσουν την ανοσία που παρέχει ο εμβολιασμός.

Με ισχυρό «όπλο» το εμβόλιο και τον αριθμό των κρουσμάτων παγκοσμίως πάνω από τα 250 εκατομμύρια και τους θανάτους να έχουν ξεπεράσει το φράγμα των πέντε εκατομμυρίων, ο κορωνοϊός θα καταστεί ενδημικός τα επόμενα χρόνια, όπως η κοινή γρίπη, και η ζωή στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου θα επιστρέψει σε μια μετα-πανδημική κανονικότητα. Και αυτό χάρη στον μαζικό εμβολιασμό και τα νέα φάρμακα που καταπολεμούν τον κορωνοϊό και αναπτερώνουν τις ελπίδες για οριστική θεραπεία.

Η ταχεία ανάπτυξη και έγκριση τόσο πολλών εμβολίων και θεραπειών καταπολέμησης του SARS-Cov-2 αποτελούν επιστημονικό θρίαμβο, επισημαίνει σε ανάλυσή του ο «Economist». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει την περίπτωση του εμβολίου της πολιομυελίτιδας και το γεγονός ότι από τις πρώτες κλινικές δοκιμές μέχρι την έγκριση κυκλοφορίας του στις ΗΠΑ μεσολάβησε μία εικοσαετία. Στην πανδημία του κορωνοϊού, οι επιστήμονες κινήθηκαν με ταχύτητα. Έως τώρα, περίπου δύο χρόνια από την αναφορά του πρώτου κρούσματος SARS-Cov-2, το 53% του παγκόσμιου πληθυσμού (πάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια) έχουν εμβολιασθεί με μία δόση του εμβολίου, ενώ το 42% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Το τεράστιο τίμημα της ανοσίας

Πίσω από τον επιστημονικό θρίαμβο του εμβολίου κρύβεται μια τεράστια αποτυχία, αναφέρει ο «Economist» στην ανάλυσή του. Ο λόγος που ο κορωνοϊός θα υποχωρήσει και θα καταστεί ενδημικός είναι ο έως τώρα τραγικός απολογισμός κρουσμάτων και θανάτων. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός του παγκοσμίου πληθυσμού είναι προστατευμένος από τις υφιστάμενες μεταλλάξεις ακριβώς διότι έχουν ήδη νοσήσει. Και πολλοί περισσότεροι, ειδικά στον αναπτυσσόμενο κόσμο, θα παραμείνουν απροστάτευτοι το 2022.

Το τείχος ανοσίας συνοδεύεται από ένα τεράστιο τίμημα. Ο «Εconomist» κατέγραψε την αύξηση του ποσοστού της θνησιμότητας στη διάρκεια της πανδημίας σε σύγκριση με το μέσο, αναμενόμενο ποσοστό μιας προ-κορωνοϊού χρονιάς. Οι υπολογισμοί του «φ» κάνουν λόγο παγκόσμιο σύνολο 16,5 εκατ. θανάτων, αριθμός 3,3 φορές υψηλότερος από τον επίσημο απολογισμό. Ο συγκεκριμένος αριθμός καταδεικνύει ότι τα συνολικά κρούσματα παγκοσμίως είναι μεταξύ 1,5 και 3,6 δισεκατομμύρια -έξι με 15 φορές πάνω από την επίσημη καταγραφή.

Ο συνδυασμός μολύνσεων και εμβολιασμού εξηγεί το γιατί σε χώρες -όπως για παράδειγμα η Βρετανία- ανιχνεύονται αντισώματα στο 93% των ενηλίκων. Κι έτσι εξηγείται το γιατί το ποσοστό θνητότητας λόγω Covid-19 στη Βρετανία έχει υποχωρήσει στο ένα-δέκατο σε σύγκριση με τα επίπεδα στις αρχές του 2021.

Βέβαια, οι προβλέψεις για σταδιακή υποχώρηση του κορωνοϊού θα μπορούσαν να εκτροχιασθούν με την εμφάνιση ενός νέου κι επικίνδυνου στελέχους. Παρ’ όλα αυτά, οι υφιστάμενες θεραπείες αναμένεται να διατηρήσουν την αποτελεσματικότητά τους, ενώ τα εμβόλια μπορούν να εμπλουτισθούν ώστε να καλύπτουν και τις νέες μεταλλάξεις.

Ακόμη ένας ενδημικός ιός

Ο κόσμος θα συνεχίσει να πεθαίνει εξαιτίας της νόσου Covid-19, με πιο ευάλωτους τους ηλικιωμένους ή όσους έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα, τους ανεμβολίαστους, αλλά κι εκείνους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα μιας θεραπείας. 

Η ανθρωπότητα δεν έχει τελειώσει ακόμη με τον κορωνοϊό. Αλλά έως το 2023 δεν θα αποτελεί θανατηφόρο νόσο για το μεγαλύτερο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου. Δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο και για τις φτωχές χώρες, στις οποίες ακόμη και σήμερα οι άνθρωποι πεθαίνουν από ασθένειες που θα μπορούσαν να είχαν εξαλειφθεί με τη βοήθεια των εμβολίων και των κατάλληλων φαρμάκων.

Περίπου δύο χρόνια από την επίσημη καταγραφή των πρώτων κρουσμάτων στην Κίνα -στις αρχές Δεκεμβρίου 2019- και ο SARS-Cov-2 συνεχίζει την επέλασή του ανά τον κόσμο. Με τη βοήθεια των εμβολίων, η ανθρωπότητα φαίνεται να κερδίζει τη μάχη, έχοντας θρηνήσει την απώλεια εκατομμυρίων συνανθρώπων μας.

Διαβάστε επίσης: 

Ένας χρόνος εμβόλια: Οι χελώνες, οι λαγοί και οι ψεκασμένοι του παγκόσμιου χάρτη

HSBC: Πού χτυπά το 4ο κύμα κορωνοϊού – Η θέση της Ελλάδας

AstraZeneca: Γιατί σταματά να πουλά το εμβόλιο του κορωνοϊού στο κόστος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News