Business & Finance Πέμπτη 11/11/2021, 19:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η χώρα που απαγορεύει στους εργοδότες να επικοινωνούν με τους εργαζόμενους εκτός ωραρίου

Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο

Η χώρα που απαγορεύει στους εργοδότες να επικοινωνούν με τους εργαζόμενους εκτός ωραρίου

Έχεις ένα επίμονο αφεντικό, το οποίο δεν σταματάει να σου στέλνει μηνύματα ή να σου τηλεφωνεί, ακόμη και μετά το πέρας του ωραρίου εργασίας; Εάν ναι, τότε καλύτερα να μεταναστεύσεις στην Πορτογαλία, όπου αυτή η συμπεριφορά θεωρείται πλέον παράνομη. 

Η κυβέρνηση εισήγαγε πρόσφατα έναν νέο εργασιακό νόμο, ος οποίο απαγορεύει στους εργοδότες να επικοινωνούν με τους εργαζόμενους εκτός του ωραρίου απασχόλησης -είτε μέσω τηλεφώνου, είτε μέσω γραπτού μηνύματος, είτε μέσω email. 

«Οι εργοδότες θα πρέπει να σέβονται την ιδιωτικότητα του εργαζόμενου, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου ξεκούρασης και του χρόνου που περνάει με την οικογένειά του. Κάθε παραβίαση συνιστά μορφή σοβαρής παράβασης και επιφέρει πρόστιμο» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη νομοθεσία. 

Αντίστοιχος νόμος υπάρχει και στη Γαλλία, όπου από το 2017 οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να αγνοούν τα εκτός ωραρίου εταιρικά emails. 

Η νέα νομοθεσία στην ιβηρική χώρα εντάσσεται στην προσπάθεια ρύθμισης του καθεστώτος της τηλεργασίας και της κατ’ οίκον εργασίας, το οποίο λανσαρίστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Στο ίδιο νομοθέτημα προβλέπεται, άλλωστε, η υποχρέωση του εργοδότη να παρέχει στον εργαζόμενο όλα τα αναγκαία εργαλεία για την εξ αποστάσεως άσκηση των καθηκόντων του. 

Παράλληλα, παρέχεται επιπλέον αμοιβή εν είδει αποζημίωσης για τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος, εξαιτίας της μεγαλύτερη χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας.  

Οι παραπάνω κινήσεις της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Αντόνιο Κόστα, επιδιώκουν την ανάδειξη της Πορτογαλίας ως έναν τόπο προσέλκυσης ψηφιακών νομάδων. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Επίδομα ανεργίας: Τι αλλάζει και πότε

Πρώτο Ένσημο: Πότε και πώς θα εφαρμοστεί – 5 ερωτήσεις και απαντήσεις

Εργασία χωρίς ωράριο: Οι δύο όψεις μιας νέας τάσης

Οι καλύτερες πόλεις για εξ αποστάσεως εργασία – Πόσο ψηλά βρίσκεται η Αθήνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News