Business & Finance Πέμπτη 10/12/2020, 13:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Toυρκία: Τι θα κάνει ο Ερντογάν μπροστά στον εφιάλτη της υψηλής ανεργίας;

Toυρκία: Τι θα κάνει ο Ερντογάν μπροστά στον εφιάλτη της υψηλής ανεργίας;

Το γεωπολιτικό ρίσκο και οι έως τώρα ανορθόδοξες πολιτικές κρατούσαν τη λίρα σε στενό κλοιό πιέσεων. Το επόμενο χτύπημα ήλθε από την πανδημία του κορωνοϊού, με τη δραματική μείωση του τουρισμού και τις κλειστές επιχειρήσεις στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της νόσου να επαναφέρουν στο προσκήνιο ένα εφιαλτικό σενάριο εκτόξευσης της ανεργίας στην Τουρκία, ειδικά μεταξύ των νέων. Ο κλοιός σφίγγει γύρω από την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω της δυσαρέσκειας για τους οικονομικούς χειρισμούς στη διάρκεια της πανδημίας.

Τα προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας, συμπεριλαμβανομένης και της απαγόρευσης των απολύσεων, έχουν συγκρατήσει το επίσημο ποσοστό της ανεργίας στο 12,7% στο τρίμηνο Αυγούστου-Οκτωβρίου, όπως δείχνουν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Αρκετοί όμως οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι τα επίσημα στοιχεία κρύβουν μια πολύ πιο ζοφερή πραγματικότητα, καθώς δημιουργούνται ολοένα και λιγότερες θέσεις εργασίας, οι συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης εκπνέουν και αρκετές επιχειρήσεις βάζουν «λουκέτο» εν μέσω της πανδημίας. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Bloomberg, το μέγεθος του εργατικού δυναμικού συρρικνώθηκε 3,9% σε σύγκριση με τα επίπεδα ένα χρόνο πριν.

Η πραγματική επιδείνωση της αγοράς εργασίας είναι εμφανείς στους 1,4 εκατ. Τούρκους που δηλώνουν ότι έχασαν την ελπίδα ότι θα βρουν δουλειά -αριθμός αυξημένος 122,5% σε σύγκριση με τα περσινά επίπεδα. Παράλληλα, 4,1 εκατ. Τούρκοι έχουν πάψει πλέον να αναζητούν εργασία, αριθμός αυξημένος κατά 84%. Το γεγονός ότι η ανεργία μεταξύ των νέων ανέρχεται στο 24,3% αποτελεί εξέλιξη ιδιαίτερα ανησυχητική για τον Ερντογάν. 

Το πρόβλημα της ανεργίας συνιστά ακόμη έναν πονοκέφαλο για τον πρόεδρο Ερντογάν, την ώρα που μεγαλώνει η δυσαρέσκεια για τις οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησής του, επισημαίνει στο Bloomberg ο δημοσκόπος Μουράτ Γκεζίτσι, επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών Gezici.

«Ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος βιώνει οικονομικά προβλήματα. Οι οικονομικές πολιτικές του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης(ΑΚΡ) αξιολογούνται με πολύ χαμηλή βαθμολογία» αναφέρει ο κ. Γκεζίτσι. 

Με την Άγκυρα να αναγκάζεται να επαναφέρει αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ο στόχος για ανάπτυξη 5,8% το 2021 φαίνεται αρκετά φιλόξοδος.

Τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, όπως και ο πληθωρισμός που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί κοντά στο 15% τους επόμενους μήνες, καθώς η λίρα έχει χάσει σημαντικό έδαφος, αναφέρουν αναλυτές της Goldman Sachs σε πρόσφατη έκθεσή τους.

Δημοσκόπηση του κέντρου Gezici τον Νοέμβριο δείχνει υποχώρηση της δημοτικότητας του κυβερνώντος κόμματος στο 45,4%, ενώ σε αντίστοιχη δημοσκόπηση της Metropoll, το ένα τρίτο των ερωτηθέντων θεωρούν τον Ερντογάν υπεύθυνο για την επιδείνωση της οικονομίας.

Περίπου το 80% των νέων μεταξύ 18-27 δεν υποστηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό, από 76% στην το 2018 και 70% το 2015, ανέφερε ο κ. Γκεζίτσι, επικαλούμενος τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του Νοεμβρίου. Οι νέοι αποτελούν το 16% του συνολικού εκλογικού σώματος.

Ο Ερντογάν τον προηγούμενο μήνα δεσμεύθηκε για την εφαρμογή οικονομικών και νομικών μεταρρυθμίσεων προς τη σωστή κατεύθυνση, έχοντας αντικαταστήσει και τον υπουργό Οικονομικών και διοικητή της κεντρικής τράπεζας. 

moneyreview. gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News