Business & Finance Τετάρτη 10/11/2021, 22:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Σε πτώση 3,5% το αμερικανικό αργό

Πετρέλαιο: Σε πτώση 3,5% το αμερικανικό αργό

Μεγάλη πτώση σημείωσαν οι τιμές πετρελαίου προς το τέλος της συνεδρίασης, με την αγορά να δέχεται πιέσεις από την άνοδο του δολαρίου, από τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του αναζητά τρόπους για τη μείωση του ενεργειακού κόστους εν μέσω της εκρηκτικής αύξησης του πληθωρισμού. 

Η τιμή brent και αργού έχασε σημαντικό έδαφος προς το τέλος της συνεδρίασης, όταν οι traders έσπευσαν να ρευστοποιήσουν το πιο ριψοκίνδυνο ενεργητικό τους, συμπεριλαμβανομένων μετοχών και εμπορευμάτων, με την προσδοκία ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα λάβουν τελικά μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών ενέργειας. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο υποχώρησε 2,5% στα 82,58 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή αργού στη Νέα Υόρκη κινείτο στα 81,26 δολάρια με πτώση 3,5%, αφού όμως και οι δύο τιμές είχαν βρεθεί αρχικά κοντά στο υψηλό των 85 δολαρίων το βαρέλι. 

«Δεν υπάρχει αμφιβολία, υπάρχει μεγαλύτερη πίεση από την αμερικανική κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό. Είναι διάχυτη η ανησυχία ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ μπορεί να επιστρέψει στην προγενέστερη θέση της και να αποφασίσει να δράσει πιο επιθετικά με επιτοκιακή αύξηση, σε μία εξέλιξη που θα ευνοήσει τα μέγιστα το δολάριο», αναφέρει ο Φίλιπ Φλιν, αναλυτής της Price Futures Group.

O Mπάιντεν ζήτησε από το Εθνικό Οικονομικό Συμβούλιο να εξετάσει τρόπους μείωσης του ενεργειακού κόστους και από την Επιτροπή Εμπορίου να βάλει τέλος στην χειραγώγηση της αγοράς ενέργειας με απώτερο στόχο να αντιστρέψει την πορεία του πληθωρισμού. 

Ακόμη ένας παράγοντας που άσκησε πτωτικές πιέσεις στις τιμές πετρελαίου είναι και τα στοιχεία που έδειξαν μικρή αύξηση, κατά 1 εκατ.βαρέλια ημερησίως, των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας.  

Αρκετοί traders πάντως θεωρούν ότι οι τιμές πετρελαίου θα συνεχίσουν την ανοδική κούρσα τους τους επόμενους μήνες, εφιστώντας ωστόσο την προσοχή ότι το ράλι θα μπορούσε να παρακινήσει τις αμερικανικές πετρελαϊκές να αυξήσουν την παραγωγή τους από σχιστολιθικά κοιτάσματα, σε μία εξέλιξη που θα μπορούσε να καλύψει τη ζήτηση. 
   
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News