Business & Finance Τετάρτη 10/11/2021, 16:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Google: Απορρίφθηκε η έφεσή της σε πρόστιμο ύψους 2,42 δισ. ευρώ από την Ε.Ε.

Η υπόθεση αυτή, είναι η πρώτη από τρεις καταδικαστικές αποφάσεις

Google: Απορρίφθηκε η έφεσή της σε πρόστιμο ύψους 2,42 δισ. ευρώ από την Ε.Ε.

Την Ευρωπαϊκή Ένωση δικαίωσε το Γενικό Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην έφεση που είχε ασκήσει η Google για πρόστιμο ύψους 2,42 δισ. ευρώ που της είχε επιβληθεί από τις Βρυξέλλες, για μονοπωλιακές πρακτικές. Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί μια μεγάλη νίκη για την Ευρωπαία Επίπροπο Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, στην προσπάθειά της να περιορίσει την ισχύ των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών. 

Η έφεση αυτή αφορά την επιβολή προστίμου από μεριάς Κομισιόν στη δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο στον κόσμο το 2017, καθότι διαπίστωσε ότι λειτουργούσε ευνοϊκά υπέρ της δικής της υπηρεσίας σύγκρισης τιμών, προκειμένου να αποκτήσει αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των μικρότερων Ευρωπαίων ανταγωνιστών.

Η υπόθεση αυτή, είναι η πρώτη από τρεις καταδικαστικές αποφάσεις, με τα σύνολο των προστίμων για τη Google να ανέρχεται στα 8,25 δισ. ευρώ την τελευταία δεκαετία, αποφάσεις που και οι τρεις αφορούσαν μονοπωλιακές πρακτικές.

«Το Γενικό Δικαστήριο απορρίπτει σε μεγάλο βαθμό την έφεση της Google κατά της απόφασης της Επιτροπής, η οποία διαπίστωσε ότι η Google έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της ευνοώντας τη δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών έναντι των ανταγωνιστικών υπηρεσιών», αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου.

Το δικαστήριο έκρινε πως η Επιτροπή ορθώς διαπίστωσε ότι οι πρακτικές της Google βλάπτουν τον ανταγωνισμό και απέρριψε το επιχείρημα της εταιρείας ότι η παρουσία ενός πλήθους από εμπορικές πλατφόρμες υποδεικνύει ότι υφίσταται ισχυρός ανταγωνισμός. Παράλληλα υποστήριξε το πρόστιμο της Ε.Ε., επικαλούμενο τη σοβαρή φύση της παράβασης και το γεγονός ότι «η εν λόγω συμπεριφορά υιοθετήθηκε εκ προθέσεως και όχι εξ αμελείας».

Από τη μεριά της, η Google δήλωσε ότι θα επανεξετάσει την απόφαση και ότι έχει ήδη συμμορφωθεί με την εντολή της Επιτροπής προκειμένου να διασφαλίσει ίσους όρους ανταγωνισμού. Δεν ανέφερε αν θα προσφύγει στο Δικαστήριο της Ε.Ε., το ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

«Η Επιτροπή θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να αντιμετωπίσει τον ρόλο των μεγάλων ψηφιακών πλατφορμών από τις οποίες εξαρτώνται οι επιχειρήσεις και οι χρήστες, όπως και από την πρόσβαση των τελικών χρηστών και την πρόσβαση στις ψηφιακές υπηρεσίες», ανέφερε σε δήλωσή της η Κομισιόν.

Επί του παρόντος, η εποπτική αρχή της Ε.Ε. εστιάζει στη χρήση δεδομένων από την Google και στις ψηφιακές διαφημιστικές της δραστηριότητες. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News