Business & Finance Τετάρτη 10/11/2021, 10:49
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: «Καλπάζει» ο πληθωρισμός και τον Οκτώβριο 

Στην Κίνα οι τιμές παραγωγού εκτινάχθηκαν σε υψηλό 26 ετών τον Οκτώβριο

Γερμανία: «Καλπάζει» ο πληθωρισμός και τον Οκτώβριο 

Η απότομη αύξηση στις τιμές ενέργειας, εξακολουθεί να δίνει ανοδική ώθηση στον πληθωρισμό στις οικονομίες ανά τον κόσμο, όπως δείχνουν τα σημερινά στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, αλλά και για τις τιμές παραγωγού στην Κίνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με γερμανική στατιστική υπηρεσία, ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο συνέχισε τις υψηλές πτήσεις, σκαρφαλώνοντας στο 4,5% σε ετήσια βάση, από ποσοστό 4,1% τον Σεπτέμβριο. Ο ρυθμός του Οκτωβρίου, άγγιξε σχεδόν το ιστορικό υψηλό που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γερμανία, τον Σεπτέμβριο του 1993 όταν ανήλθε στο 4,6%. Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2021, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,5% τον Οκτώβριο του 2021. Και τα δύο ποσοστά ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. 

Όπως αναφέρει η Destatis στο δελτίο της, η άνοδος στις τιμές της ενέργειας άσκησαν περαιτέρω πιέσεις στις τιμές καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, καθώς αυτές αυξήθηκαν κατά 18,6%. Μεγάλη άνοδο κατέγραψαν και οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, ενισχυμένες κατά 17,5% σε μηνιαία βάση.

Εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας, το ποσοστό του πληθωρισμού διαμορφώνεται στο 3,1% σε ετήσια βάση, ενώ αν εξαιρεθούν οι επίσης ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων (αύξηση 4,4%),  ο δομικός πληθωρισμός έτρεξε με ποσοστό 2,9%. 

Κίνα 

Στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, οι τιμές παραγωγού εκτινάχθηκαν σε υψηλό 26 ετών τον Οκτώβριο, δεχόμενες μεγάλη επιβάρυνση από τις υψηλές πτήσεις των τιμών του άνθρακα, κάτι που ανέβασε το κόστος παραγωγής στα κινεζικά εργοστάσια.

Σύμφωνα με τα σημερινά κυβερνητική στοιχεία, οι τιμές παραγωγού (οι οποίες αποτελούν προπομπό για το πώς θα κινηθεί ο πληθωρισμός), τον Οκτώβριο σκαρφάλωσαν στο 13,5% σε ετήσια βάση, από 10,7% τον Σεπτέμβριο, επίπεδο που τελευταία φορά καταγράφηκε τον Ιούλιο του 1995. Οι αναλυτές του Reuters, προέβλεπαν η τιμή να διαμορφωθεί στο 12,4%.

Αντιθέτως, ο πληθωρισμός κινήθηκε σε πολύ ελεγχόμενα πλαίσια, τρέχοντας με ρυθμό 1,5% σε ετήσια (υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για ποσοστό 1,4%) και 0,7% σε μηνιαία βάση (τιμή σύμφωνη με τις προβλέψεις). 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Destatis, Reuters

Διαβάστε επίσης:

Πληθωρισμός: Αντηχούν σήματα κινδύνου – Διαγράμματα ανά περιοχή

Γερμανία: Οι ελλείψεις σε καθαριστικό καυσαερίων απειλούν με κατάρρευση την αλυσίδα προσφοράς
 
 
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News