Business & Finance Πέμπτη 4/11/2021, 12:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Σε ιστορικό υψηλό ρεκόρ οι τιμές παραγωγού – Προμηνύουν αύξηση του πληθωρισμού 

Ευρωζώνη: Σε ιστορικό υψηλό ρεκόρ οι τιμές παραγωγού – Προμηνύουν αύξηση του πληθωρισμού 

Σε ιστορικό υψηλό ρεκόρ εκτινάχθηκαν οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, μια ώθηση που τροφοδοτήθηκε από την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη, η επίσημη στατιστική υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, οι τιμές παραγωγού (που αποτελούν προπομπό για το πώς θα κινηθεί ο πληθωρισμός), έτρεξαν με ρυθμό 2,7% σε μηνιαία βάση και 16% σε ετήσια, δύο αυξήσεις που είναι οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί στα χρονικά.  

Οι τιμές αυτές είναι υψηλότερες των εκτιμήσεων, που έκαναν λόγο για ρυθμό 2,2% σε μηνιαία και 15,2% σε ετήσια βάση. 

Ακόμη πιο δυσοίωνη είναι η εικόνα των τιμών της ενέργειας, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 7,7% σε σχέση με τον Αύγουστο και κατά 40,7% εν συγκρίσει με τον Σεπτέμβριο του 2020. 

Οι υψηλοτότερες τιμές παραγωγού, ως επί τω πλείστον μετακυλίονται στους καταναλωτές, δίνοντας ώθηση στις τιμές καταναλωτή. Τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 3,4%, ενώ σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ανέβηκε ακόμη υψηλότερα τον Οκτώβριο στο 4,1%. 

Στην Ελλάδα οι τιμές παραγωγού σε μηνιαία βάση, ήταν αισθητά υψηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, διαμορφούμενες στο 5,8%, ενώ σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2020, κατέγραψαν ποσοστό 17,3%. 

Ευρωζώνη: Σε ιστορικό υψηλό ρεκόρ οι τιμές παραγωγού – Προμηνύουν αύξηση του πληθωρισμού -1

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News