Business & Finance Τρίτη 9/11/2021, 16:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Σε υψηλό δεκαετίας οι τιμές παραγωγού – Καμπανάκι για πληθωρισμό

ΗΠΑ: Σε υψηλό δεκαετίας οι τιμές παραγωγού – Καμπανάκι για πληθωρισμό

Την ανοδική πορεία συνεχίζουν οι τιμές του παραγωγού στις ΗΠΑ, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 8,6% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο που έχει καταγραφεί την τελευταία δεκαετία και οφείλεται ιδίως στον υψηλό πληθωρισμό.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 0,6% σε σχέση με το Σεπτέμβριο, όπως και ήταν προσδοκώμενο. Η αύξηση των τιμών του παραγωγού καταδεικνύει μεταξύ άλλων ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να ασκεί πίεση στην αμερικανική οικονομία. 

Ειδικότερα, η αύξηση των τιμών στα τελικά προϊόντα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που οδήγησε στην αύξηση των τιμών παραγωγού και συγκεκριμένα ευθύνεται για τουλάχιστον το 60% της ανόδου του δείκτη. Ενδεικτικά, οι τιμές των προϊόντων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,2% σε σχέση με αύξηση 0,2% που καταγράφηκε στις τιμές των υπηρεσιών. Οι τιμές στον κατασκευαστικό κλάδο πραγματοποίησαν άλμα 6,6% σε ετήσια βάση.

Προϊόντα

Σημειώνεται πως η άνοδος των τιμών των προϊόντων οφείλεται κατά το ένα τρίτο στην τιμή της βενζίνης, η οποία ενισχύθηκε κατά 6,7%. Αντιθέτως, πτωτική τάση ακολούθησαν οι τιμές μοσχαρίσιου κρέατος, που υποχώρησαν κατά 10,3%.

Στην έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας διαφάινεται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις στην διεθνή αγορά, δυσκολίες στις μεταφορές, ενώ παράλληλα ανεβαίνει και το κόστος εργασίας με αποτέλεσμα οι τιμές των προϊόντων να αυξάνονται συνεχώς τους τελευταίους μήνες και να ασκείται περαιτέρω πίεση στην αμερικανική οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προ ολίγων ημερών δημοσιεύθηκαν τα αντίστοιχα στοιχεία και για την Ευρωζώνη, με τους ειδικούς επίσης να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανεξέλεγκτη πορεία του πληθωρισμού. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της Eurostat, οι τιμές παραγωγού, έτρεξαν με ρυθμό 2,7% σε μηνιαία βάση και 16% σε ετήσια, αγγίζοντας ιστορικό υψηλό.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Ευρωζώνη: Σε ιστορικό υψηλό ρεκόρ οι τιμές παραγωγού – Προμηνύουν αύξηση του πληθωρισμού

Λαγκάρντ: Θετικές οι προοπτικές της οικονομίας – Παροδικός ο πληθωρισμός

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News