Business & Finance Δευτέρα 8/11/2021, 12:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Αισιόδοξοι οι επενδυτές για πρώτη φορά από τον Ιούλιο 

Ο δείκτης προσδοκιών σημείωσε άνοδο στις 13,3 μονάδες, από τις 8 μονάδες του Οκτωβρίου

Ευρωζώνη: Αισιόδοξοι οι επενδυτές για πρώτη φορά από τον Ιούλιο 

Αισιόδοξοι εμφανίζονται οι επενδυτές στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο -κάτι που έχει να συμβεί από τον περασμένο Ιούλιο-, καθώς αναμένουν ότι τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού και οι υψηλές τιμές, είναι ένα φαινόμενο παροδικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του Ινστιτούτου Sentix, ο δείκτης που μετράει το επενδυτικό κλίμα στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ, σημείωσε άνοδο στις 18,3 μονάδες τον Νοέμβριο, από τις 16,9 μονάδες του Οκτωβρίου και υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών του Reuters, οι οποίοι προέβλεπαν επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος στις 15,5 μονάδες. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον περασμένο Ιούλιο και τις 29,8 μονάδες, ο δείκτης Sentix τον Οκτώβριο έφθασε στις 16,9 μονάδες, καθώς το συγκεκριμένο αυτό διάστημα, οι επενδυτές προβληματίζονταν από τις διαρκώς αυξανόμενες τιμές καταναλωτή και τα προβλήματα στις προμήθειες. Ωστόσο, επί του παρόντος δείχνουν να πιστεύουν ότι για τον ανοδικό αυτό κύκλο του πληθωρισμού έχει αρχίσει να πλησιάζει η ώρα που σιγά σιγά θα κλείσει. 

«Οι συμφορήσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού και ο υψηλός πληθωρισμός, προξενούν προβλήματα στις επιχειρήσεις και δημιουργούν συγκεκριμένες επιβραδυντικές παρενέργειες», τονίζει ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Sentix, Πάτρικ Χάσι. «Εντούτοις, οι επενδυτές αναμένουν ότι τα εμπόδια αυτά θα είναι προσωρινά και είναι κατά κάποιο τρόπο περισσότερο αισιόδοξοι για τους επόμενους έξι μήνες», συμπληρώνει. 

Ο δείκτης που αντανακλά τις τρέχουσες συνθήκες, υποχώρησε για τον Νοέμβριο στις 23,5 μονάδες, από τις 26,3 μονάδες τον Οκτώβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούνιο. Απεναντίας, ο δείκτης προσδοκιών σημείωσε άνοδο στις 13,3 μονάδες, από τις 8 μονάδες του Οκτωβρίου. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Eurogroup: Στη «σκιά» του πληθωρισμού η σημερινή συνεδρίαση 

Ο γρίφος της νομισματικής πολιτικής – «Στοιχήματα» για το χρονοδιάγραμμα του tapering  
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News