Business & Finance Κυριακή 7/11/2021, 12:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι το 2018 απαγόρευε το σινεμά – Τώρα θέλει να φτιάξει το νέο «Χόλυγουντ»

Μέχρι το 2018 απαγόρευε το σινεμά – Τώρα θέλει να φτιάξει το νέο «Χόλυγουντ»

Μέχρι το 2018, η κυβέρνηση απαγόρευε τη λειτουργία κάθε κινηματογράφου. Αλλά πλέον, αυτό όχι μόνο έχει αλλάξει, αλλά βρίσκονται στα σκαριά επενδύσεις 64 δισ. δολαρίων για τη δημιουργία ενός νέου Χόλυγουντ. 

Ο λόγος για τη Σαουδική Αραβία, η οποία ετοιμάζει ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα στον τομέα της διασκέδασης, σε μια προσπάθεια μετάβασης της εθνικής οικονομίας σε τομείς πέραν της ενέργειας και του πετρελαίου. 

Απώτερη επιδίωξη για το Ριάντ είναι η δημιουργία ενός κινηματογραφικού hub στη Μέση Ανατολή, στα πρότυπα του Χόλυγουντ.  

Η ταινία δράσης «Desert Warrior», στην οποία πρωταγωνιστεί ο Antony Macki, γυρίστηκε εξ ολοκλήρoυ στη Σαουδική Αραβία. Το ίδιο συνέβη και με ένα μεγάλο μέρος των γυρισμάτων της ταινίας θρίλερ «Kandahar», με πρωταγωνιστή τον Gerard Butler.  

«Έχουμε ξεκινήσει από την αρχή. Δεν υπήρχε τίποτα πιο πριν. Έχουμε μεγάλες φιλοδοξίες για τη δημιουργία ενός διεθνούς κινηματογραφικού προορισμού» δήλωσε ο Stephen Strachan, επικεφαλής του project. 

Έδρα του νέου Χόλυγουντ θα καταστεί η περιοχή Al-Ula, η οποία αποτελεί μνημείο παγκόσιας κληρονομιάς της Ουνέσκο. 

«Νομίζω ότι οι άνθρωποι έχουν λάθος εικόνα για τη Σαουδική Αραβία. Είναι αρκετά μοντέρνα χώρα. Ο κόσμος ενδιαφέρεται για την πολιτισμική μεταμόρφωση της χώρας» εξήγησε ο Strachan.  

Ήδη, μεγάλες εταιρείες παραγωγής αρχίζουν να εξετάζουν την προοπτική της Σαουδικής Αραβίας, με ενδεικτικό παράδειγμα το Netflix, το οποίο έχει ήδη «κλείσει» τα γυρίσματα οκτώ μελλοντικών ταινιών στην περιοχή. 

Οι επενδύσεις στον κινηματογράφο σε μια χώρα, στην οποία πριν μερικά χρόνια δεν επιτρεπόταν στις γυναίκες να οδηγούν, αποτελούν πολύ μεγάλη υπόθεση. 

Αλλά, από την άλλη πλευρά, εντάσσονται και στις προσπάθειες του πρίγκηπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να διαφοροποιήσει την εθνική οικονομία, η οποία πρέπει να απεξαρτηθεί σταδιακά από τα ορυκτά καύσιμα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomerg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News