Business & Finance Πέμπτη 10/12/2020, 10:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Airbnb: Ρεκόρ κεφαλαιοποίησης 47 δισ. δολαρίων

Airbnb: Ρεκόρ κεφαλαιοποίησης 47 δισ. δολαρίων

Στα 68 δολάρια όρισε η Airbnb την τιμή για τη μετοχή της λίγες ώρες πριν από την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο. Η τιμή υπερβαίνει κατά πολύ το εύρος μεταξύ 56-60 δολαρίων ανά μετοχή που είχε ορίσει στις αρχές της εβδομάδας και που ήταν ήδη υψηλότερο σε σύγκριση με τις προσδοκίες της αγοράς. Η έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της Airbnb έχουν προγραμματισθεί για σήμερα και με βάση την έως τώρα αποτίμηση η κεφαλαιοποίσή της ανέρχεται στα 47 δισ. δολάρια. Από την αρχική δημόσια εγγραφή, η Airbnb αναμένεται να αντλήσει περίπου 3,7 δισ. δολάρια. 

Σε μια ένδειξη της «υπερβολικής ευφορίας» στην αγορά των startups, η μετοχή της DoorDash έκανε άλμα 86% στο χθεσινό χρηματιστηριακό της ντεμπούτο, που φαίνεται να αποτελεί «προοίμιο» και για το άλμα των μετοχών της Airbnb.

Tόσο η εταιρεία υπηρεσιών βραχυχρόνιας μίσθωσης όσο και η DoorDash -που παρέχει υπηρεσίες delivery- εισέρχονται στο χρηματιστήριο σε μια εποχή που η αγορά αρχικών δημοσίων εγγραφών καταρρίπτει ρεκόρ, χάρη στις εντυπωσιακές επιδόσεις των πρόσφατων ΙΡΟs από τεχνολογικές εταιρείες. Από τις αρχές του 2020, έχουν αντληθεί πάνω από 140 δισ. δολάρια από αρχικές δημόσιες εγγραφές σε αμερικανικά χρηματιστήρια, υπερβαίνοντας το προηγούμενο ρεκόρ 107 δισ. δολαρίων που είχε σημειωθεί κατά την εποχή της φούσκας dot.com του 1999, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Dealogic.

H αρχική δημόσια εγγραφή της Airbnb αποτελεί ορόσημο στην προσπάθεια της εταιρείας να επανακάμψει, μετά τα περιοριστικά μέτρα και τη δραματική μείωση του τουρισμού εν μέσω πανδημίας, πλήττοντας τις κρατήσεις σε Aσία, Ευρώπη και ΗΠΑ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News