Business & Finance Παρασκευή 5/11/2021, 18:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πανέτα (ΕΚΤ): Τα ψηφιακά νομίσματα δεν πρέπει να αφεθούν στους ιδιώτες

«Το ψηφιακό ευρώ θα πρέπει να σχεδιαστεί με τρόπο που να το κάνει αρκετά ελκυστικό»

Πανέτα (ΕΚΤ): Τα ψηφιακά νομίσματα δεν πρέπει να αφεθούν στους ιδιώτες

Στην έκδοση του ψηφιακού ευρώ πρέπει να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς αν η αγορά αφεθεί εξ ολοκλήρου σε πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα, όπως τα stablecoins, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να αποδυναμώσει τον ρόλο της. Αυτό υποστήριξε σήμερα Παρασκευή η ΕΚΤ, δία στόματος μέλους της του διοικητικού της συμβουλίου.

Η ΕΚΤ εργάζεται για το σχεδιασμό ενός ψηφιακού νομίσματος, κάτι που είναι άμεση προτεραιότητα για την κεντρική τράπεζα, ωστόσο η ολοκλήρωσή του ενδεχομένως να διαρκέσει έως και πέντε χρόνια.

«Όπως το γραμματόσημο έχασε μεγάλο μέρος της χρησιμότητάς του με την άφιξη του διαδικτύου και του email, έτσι και τα μετρητά θα μπορούσαν να χάσουν τη σημασία τους σε μια οικονομία που καθίσταται όλο και πιο ψηφιακή», σημείωσε ο Φάμπιο Πανέτα κατά τη διάρκεια ομιλίας σήμερα Παρασκευή. «Εάν αυτό το σενάριο υλοποιηθεί, θα αποδυναμώσει την αποτελεσματικότητα του χρήματος της κεντρικής τράπεζας ως νομισματικής ασφάλειας».

Το ψηφιακό νόμισμα της ΕΚΤ, ενώ θα εξακολουθεί να διοχετεύεται μέσω εμπορικών τραπεζών, θα αποτελεί υποχρέωση της κεντρικής τράπεζας, παρέχοντας στους καταναλωτές ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας και δεν θα επηρεάζεται από την κατάσταση των μεμονωμένων τραπεζών ή των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών.

Ωστόσο, ο Πανέτα απέρριψε το επιχείρημα ότι τα stablecoins του ιδιωτικού τομέα -μια μορφή κρυπτονομίσματος που συνήθως συνδέεται με ένα παραστατικό νόμισμα για να διατηρεί την αξία του- θα έθετε σε δευτερεύοντα ρόλο το ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας, καθώς οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες ενέχουν έναν έμφυτο κίνδυνο που συχνά ενισχύεται κατά τις περιόδους κρίσεων.

«Η ιστορία δείχνει ότι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η εμπιστοσύνη του κόσμου στο χρήμα απαιτούν να υπάρχουν τα ευρέως χρησιμοποιούμενα δημόσια χρήματα, σε συνδυασμό με τα ιδιωτικά», προσέθεσε.

Για να λειτουργήσει ένα οποιοδήποτε ψηφιακό νόμισμα μιας κεντρικής τράπεζας, πρέπει να χρησιμοποιείται ευρέως, ώστε οι καταναλωτές να αισθάνονται συνεχώς ότι είναι μια επιλογή που έχουν.  

«Για τον σκοπό αυτό, το ψηφιακό ευρώ θα πρέπει να σχεδιαστεί με τρόπο που να το κάνει αρκετά ελκυστικό ώστε να χρησιμοποιείται ευρέως ως μέσο πληρωμής, όμως ταυτόχρονα δεν θα πρέπει να καταστεί τόσο διαδεδομένο ως μέσο αποθήκευσης αξίας, κάτι που θα αποσύρει τα ιδιωτικά χρήματα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα αυξάνει τον κίνδυνο της τραπεζικής κατάρρευσης», κατέληξε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Λέιν (ΕΚΤ): Το ευρώ παραμένει ισχυρό παρά τις προκλήσεις που έχει δεχθεί 

Ευρώ: Πόσο εφικτό είναι το άλμα στο 1,20 έναντι του δολαρίου;

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News