Business & Finance Πέμπτη 10/12/2020, 09:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bρετανία: Απότομο φρένο της ανάκαμψης τον Οκτώβριο

Bρετανία: Απότομο φρένο της ανάκαμψης τον Οκτώβριο

H βρετανική οικονομία έχασε την αναπτυξιακή της δυναμική τον Οκτώβριο, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων εν μέσω του δεύτερου κύματος κορωνοϊού, κράτησε κλειστές τις επιχειρήσεις του κλάδου φιλοξενίας. «Αγκάθι» για την ανάπτυξη της Βρετανίας και το Brexit

To AEΠ του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε οριακή άνοδο 0,4% τον Οκτώβριο, με σημαντική επιβράδυνση σε σύγκριση με την ανάπτυξη 1,1% του Σεπτεμβρίου. Η Βρετανία εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από Covid-19 μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, με περισσότερους από 62.000 εξαιτίας του κορωνοϊού. Παράλληλα, η πανδημία έχει επιφέρει ισχυρό πλήγμα στην οικονομία, με συρρίκνωση 19,8% του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Παρά την ανάκαμψη από το αρχικό σοκ του lockdown, εντούτοις η βρετανική «ατμομηχανή» φαίνεται να χάνει την αναπτυξιακή της δυναμική, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού άρχισαν να αυξάνονται από τον Σεπτέμβριο. Η οικονομική παραγωγή του Οκτωβρίου κινήθηκε σε επίπεδα 8,2% κατώτερα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του 2019. Στο τρίμηνο έως τον Οκτώβριο, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 10,2% από 15,5% στο τρίμηνο έως τον Σεπτέμβριο.

Η βρετανική κυβέρνηση δεν προβλέπει επιστροφή στα επίπεδα προ-Covid19 πριν από τα τέλη του 2022, ενώ ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτύξης προβλέπει ότι η Βρετανία θα εμφανίσει την ασθενέστερη ανάκαμψη μεταξύ των υπολοίπων χωρών του ΟΟΣΑ, πλην της Αργεντινής.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News