Business & Finance Παρασκευή 5/11/2021, 14:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alphabet: Ανάπτυξη φαρμάκων μέσω τεχνητής νοημοσύνης – Νέα εταιρεία στη Βρετανία

Alphabet: Ανάπτυξη φαρμάκων μέσω τεχνητής νοημοσύνης – Νέα εταιρεία στη Βρετανία

Νέα εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης για την ανάπτυξη φαρμάκων ιδρύει η μητρική της Google, Alphabet, με έδρα τη Βρετανία. 

Η νέα εταιρεία, ονόματι Isomorphic Labs, πρόκειται να συνεχίσει την έρευνα της βρετανικής εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης, DeepMind, την οποία η Google έχει εξαγοράσει από το 2014. Σκοπός της θα είναι «να επιταχύνει την ανακάλυψη φαρμάκων, με απώτερο σκοπό να βρει θεραπείες για κάποιες από τις πιο καταστροφικές αρρώστιες για την ανθρωπότητα», δήλωσε σε ανάρτησή του ο Demis Hassabis, επικεφαλής της DeepMind. Ο Hassabis είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος και της νέας εταιρείας.

Η έρευνα της DeepMind παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Ιούλιο, εντυπωσιάζοντας την επιστημονική κοινότητα. Η τεχνολογία που ανέπτυξε έχει τεράστιες δυνατότητες στην πρόβλεψη της μορφής κάθε πρωτεϊνης στο ανθρώπινο σώμα με πολύ μικρό περιθώριο αστοχίας. Ο αλγόριθμος της DeepMind θα μπορούσε να αντικαταστήσει ή να ενισχύσει την έρευνα που γίνεται στα μικροβιολογικά εργαστήρια, εντοπίζοντας τη δομή των πρωτεϊνών, η οποία και καθορίζει τη συμπεριφορά τους.

Φαρμακευτικές εταιρείες και ακαδημαϊκοί αναμένουν να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία της DeepMind για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων. Η τεχνολογία της ενδέχεται επίσης να μειώσει κατά πολύ το χρόνο ανακάλυψης φαρμάκων. Ωστόσο, οι κλινικές έρευνες θα εξακολουθούν να καθυστερούν τη διοχέτευσή τους στην αγορά.

Όσον αφορά την ίδια την DeepMind, ο Hassabis, ο οποίος θα παραμείνει στο τιμόνι της εταιρείας, διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει να επεκτείνεται και να αναπτύσσει την έρευνά της στους τομείς της βιολογίας, της χημίας, της φυσικής και άλλων κλάδων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times και CNBC

Διαβάστε επίσης:

Ντ. Χασάμπης: Λύνοντας τα μυστήρια της ζωής με την τεχνητή νοημοσύνη

Η startup που υπόσχεται φθηνότερα φάρμακα

Χάπι της Pfizer: Αποτελεσματικό κατά 89% έναντι πιθανής νοσηλείας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News