Business & Finance Παρασκευή 5/11/2021, 11:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΗΕ: Κατά 30% αυξήθηκαν οι τιμές των τροφίμων σε έναν χρόνο

ΟΗΕ: Κατά 30% αυξήθηκαν οι τιμές των τροφίμων σε έναν χρόνο

Στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας έχουν φτάσει οι διεθνείς τιμές των τροφίμων, αφότου ενισχύθηκαν πάνω από 30% τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τον Food and Agriculture Organization (FAO) του ΟΗΕ.

Οι τιμές των φυτικών λαδιών άγγιξαν επίπεδα ρεκόρ, έχοντας αυξηθεί σχεδόν κατά 10% τον Οκτώβριο. Οι τιμές των δημητριακών έχουν αυξηθεί πάνω από 22% τον τελευταίο χρόνο.

Το κόστος του σιταριού έχει εκτιναχθεί σχεδόν κατά 40% τους τελευταίους 12 μήνες, έπειτα από μια κακή σοδειά σε μεγάλους εξαγωγείς όπως ο Καναδάς, η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

Οι διαταραχές στην παραγωγή, οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων, το κλείσιμο εργοστασίων και οι πολιτικές εντάσεις συνεισφέρουν στην αύξηση των τιμών.

Ειδικά στα δημητριακά, οι ειδικοί θεωρούν ότι η μείωση της παραγωγής συνδέεται ξεκάθαρα με την κλιματική αλλαγή.

Στην περίπτωση του φοινικέλαιου, οι τιμές έχουν αυξηθεί λόγω της μείωσης της παραγωγής στη Μαλαισία, όπου υπάρχουν ελλείψεις εργατικού δυναμικού.

Το κόστος των γαλακτοκομικών έχει αυξηθεί κατά 16% σε έναν χρόνο, λόγω των ανατιμήσεων στο γάλα, που σχετίζονται με τα προβλήματα στα λιμάνια και την εφοδιαστική αλυσίδα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News