Business & Finance Πέμπτη 4/11/2021, 22:07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύσταση Πεκίνου για συγκέντρωση προμηθειών – Αδειάζουν τα ράφια στην Κίνα

Σύσταση Πεκίνου για συγκέντρωση προμηθειών – Αδειάζουν τα ράφια στην Κίνα

Πυρετωδώς συγκεντρώνουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης οι κάτοικοι της Κίνας, έπειτα από σχετική σύσταση του πεκίνου.

Αγοράζουν ιδίως τρόφιμα που δεν αλλοιώνονται εύκολα, όπως ρύζι, αλεύρι και ελαιόλαδο, αλλά και λαχανικά καθώς υπακούουν σε σχετική σύσταση του Πεκίνου που κάλεσε τον κόσμο να συγκεντρώσει προμήθειες για τον χειμώνα και για περίπτωση κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Το Πεκίνο ωστόσο διαβεβαίωσε ότι η χώρα διαθέτει επαρκή αποθέματα από τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Στη σχετική ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου καλούσε παράλληλα τις τοπικές αρχές των περιφερειών να διασφαλίσουν επάρκεια αποθεμάτων τροφίμων και να σταθεροποιήσουν τις τιμές, που έχουν πάρει την ανιούσα.

Συνιστούσε μάλιστα εγρήγορση ενόψει του χειμώνα και του διαρκώς διευρυνόμενου νέου κύματος της πανδημίας που έχει υπαγορεύσει τοπικά lockdowns στη δεύτερη οικονομία του κόσμου. Ετσι, οι τοπικές αρχές σε πολλές πόλεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Τιαντζίν στον Βορρά της Κίνας αλλά και της Γουχάν στον Νότο, διοχέτευσαν στην αγορά μέρος από τα αποθέματα των χειμερινών λαχανικών ώστε να πουληθούν στα σούπερ μάρκετ σε μειωμένες τιμές.

Διαμαρτυρίες

Η αγοραστική υστερία συνεχίστηκε, πάντως, με αμέτρητους πολίτες να διαμαρτύρονται online σε κάθε είδους μέσο κοινωνικής δικτύωσης για τα άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ, για τα οποία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό το νέο κύμα της πανδημίας.

Ο αντίκτυπος των εν λόγω συστάσεων του υπουργείου δεν περιορίζεται μόνον στις δαπάνες των Κινέζων. Εχει προκαλέσει κύμα ανησυχίας στην κοινή γνώμη της χώρας, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να προδίδουν τις υποψίες του κόσμου πως η κυβέρνηση ανησυχεί για το ενδεχόμενο ενός καταστρεπτικά βαρύ χειμώνα ή μιας έξαρσης της πανδημίας σε βαθμό μη αντιμετωπίσιμο.

Μεταξύ άλλων Κινέζοι πολίτες έχουν ανταλλάξει απόψεις και έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να ετοιμάζεται το Πεκίνο για επικίνδυνη κλιμάκωση στις σχέσεις με την Ταϊβάν. Διαπιστώνοντας την εκτεταμένη ανησυχία στη χώρα, ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός ανέφερε χθες πως ο κόσμος «διάβασε υπερβολικά πολλά» σε αυτή τη συμβουλή του υπουργείου.

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμιος τουρισμός: Η «μαύρη τρύπα» των 255 δισ. δολαρίων που δεν κλείνει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News