Business & Finance Πέμπτη 23/09/2021, 12:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ημιαγωγοί: Η έλλειψη θα στοιχίσει 210 δισ. δολάρια στην αυτοκινητοβιομηχανία 

Ημιαγωγοί: Η έλλειψη θα στοιχίσει 210 δισ. δολάρια στην αυτοκινητοβιομηχανία 

Ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι από αυτούς που έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα, από τη μεγάλη έλλειψη στις προμήθειες ημιαγωγών που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της συμβουλευτικής εταιρείας, AlixPartners, ο αντίκτυπος αυτός θα στοιχίσει ούτε λίγο ούτε πολύ στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, συνολικά έσοδα ύψους 210 δισ. δολαρίων. 

Για την εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη, αυτή είναι η τρίτη αναθεώρηση των προβλέψεών της αναφορικά με τα χαμένα έσοδα στη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς. Τον Ιανουάριο οι αναλυτές της εταιρείας εκτιμούσαν ότι τα χαμένα έσοδα θα διαμορφώνονταν στα 60,6 δισ. δολάρια. Τον περασμένο Μάιο κι ενώ τα προβλήματα στην προμήθεια ημιαγωγών διογκώνονταν, με καινούργια της έκθεση έκανε λόγο για συρρίκνωση των εσόδων στο τέλος του 2021, της τάξεως των 110 δισ. δολαρίων. 

Βάσει των νέων εκτιμήσεων της AlixPartners, το 2021 η παγκόσμια παραγωγή αυτοκινήτων θα συρρικνωθεί κατά 7,7 εκατ. οχήματα, έναντι 3,9 εκατ. μονάδων των εκτιμήσεων του Μαΐου. 

Για τις αυτοκινηβιομηχανίες αν οι προβλέψεις αποβούν αληθινές, τότε θα βρεθούν για άλλη μια χρονιά αντιμέτωπες ευρείας κλίμακας προβλήματα στους ισολογίσμους τους. Πέρυσι οι εταιρείες είδαν τα έσοδά τους να μειώνονται δραστικά εξαιτίας της πανδημίας, ωστόσο φέτος με την παγκόσμια οικονομία να ανακάμπτει, κάποιες εξ αυτών έκαναν λόγο ακόμη και για επιδόσεις ρεκόρ. 

Οι ημιαγωγοί στα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι εξαιρετικά σημαντικά στοιχεία, καθώς τοποθετούνται από τα συστήματα infotainment, έως αυτά των φρένων ή του τιμονιού. 

«Υπάρχουν έως 1.400 ημιαγωγοί σε ένα τυπικό όχημα σήμερα και αυτός ο αριθμός μόνο θα αυξάνεται καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία θα μεταβαίνει προς την ηλεκτροκίνηση, τα διασυνδεδεμένα και στα αυτόνομα οχήματα», είχε δηλώσει τον Μάιο ο Νταν Χιρς, επικεφαλής στην AlixPartners.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News