Business & Finance Πέμπτη 10/12/2020, 07:37
BUSINESS & FINANCE

Facebook: Κινδυνεύει να χάσει τις WhatsApp και Instagram

Facebook: Κινδυνεύει να χάσει τις WhatsApp και Instagram

Στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών βρίσκεται για μία ακόμη φορά το Facebook και αυτή τη φορά αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να χρειασθεί να πωλήσει τις εφαρμογές WhatsApp και Instagram, αφότου η αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου και σχεδόν κάθε πολιτεία των ΗΠΑ έχουν καταθέσει δικαστική αγωγή εναντίον της, κατηγορώντας το Facebook για στρατηγική «αγοράζω ή θάβω» εναντίον των ανταγωνιστών της.

Το Facebook αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας που βρίσκεται στο στόχαστρο της Ουάσιγκτον, αφότου το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ προσέφυγε εναντίον της Alphabet -μητρικού ομίλου της Google- τον Οκτώβριο, κατηγορώντας τον τεχνολογικό κολοσσό του ενός τρισ δολαρίων ότι εκμεταλλεύεται τη δεσπόζουσα θέση του στην αγορά για να εκτοπίσει τους ανταγωνιστές.

Στην υπόθεση, το Facebook κατηγορείται ότι αγοράζει ανταγωνίστριες εταιρείες -εστιάζοντας κυρίως στις μεγα-συμφωνίες εξαγοράς της εφαρμογής Instagram έναντι του ενός δισ. δολαρίων το 2012 και της εφαρμογής μηνυμάτων WhatsApp το 2014, έναντι 19 δισ. δολαρίων.

Οι ομοσπονδιακές και κρατικές αρχές υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να ανακληθούν οι εξαγωγές σε μια κίνηση που αναμένεται να οδηγήσει σε έναν μεγάλης διάρκειας δικαστικό αγώνα, καθώς το Facebook έχει λάβει την έγκριση της FTC για τις συμφωνίες.

«Για σχεδόν μία δεκαετία, το Facebook έχει χρησιμοποιήσει την κυριαρχία και τη μονοπωλιακή του θέση για να υπονομεύσει μικρότερους ανταγωνιστέ και εις βάρος των χρηστών», υποστηρίζει στην αγωγή η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, για λογαριασμό συλλογικής αγωγής από 46 πολιτείες, Ουάσιγκτον D.C. και Γκουάμ. Αλαμπάμα, Τζόρτζια, Νότια Καρολίνα και Νότια Ντακότα δεν συμμετείχαν στην αγωγή.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News