Business & Finance Πέμπτη 4/11/2021, 11:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Ανέκοψαν ρυθμό οι επιχειρήσεις τον Οκτώβριο  

Η συνεχιζόμενη έλλειψη στις προμήθειες υποδηλώνουν ότι οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές θα μεταφερθούν και στον επόμενο χρόνο

Ευρωζώνη: Ανέκοψαν ρυθμό οι επιχειρήσεις τον Οκτώβριο  

Ανέκοψε ρυθμό η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Οκτώβριο στην Ευρωζώνη, την ώρα που τα προβλήματα στον εφοδιασμό των πρώτων υλών εκτίναξε τις τιμές του κόστους στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από δύο δεκατετίες. 

Τα κυβερνητικά περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας αίρονται στις χώρες της Ευρωζώνης, ωστόσο η έλλειψη σε πρώτες ύλες στον κλάδο της μεταποίησης επιβράδυνε την ανάπτυξή του, ενώ συγχρόνως η ζήτηση στον κλάδο των υπηρεσιών εξασθένισε. 

Ειδικότερα, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθείων (ΡΜΙ) της IHS Markit για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, υποχώρησε στις 54,2 μονάδες, ένα χαμηλό έξι μηνών, από τις 56,2 μονάδες του Σεπτεμβρίου και ελάχιστα χαμηλότερα από την προκαταρκτική ανάγνωση του δείκτης για τιμή στις 54,3 μονάδες. 

«Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη έδειξε σημάδια επιβράδυνσης στην αρχή του δ΄ τρίμηνου, με το θετικό μομέντουμ στους κλάδους της μεταποίησης και των υπηρεσιών να ατονεί κι ενώ το ριμπάουντ από τα lockdowns επίσης εξασθενεί», σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Κρις Ουίλιαμσον. 

Ο υποδείκτης ΡΜΙ για τον κλάδο των υπηρεσιών επίσης διολίσθησε σε χαμηλό 6 μηνών τον Οκτώβριο, στις 54,6 μονάδες, από τις 56,4 μονάδες του Σεπτεμβρίου και τις 54,7 μονάδες της προκαταρκτικής ανάγνωσης. 

Η μεταποίηση παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και στις 58,3 μονάδες, ωστόσο η έλλειψη των πρώτων υλών, εκτίναξε τις τιμές κόστους σε ιστορικό υψηλό ρεκόρ στα χρονικά της έρευνας η οποία άρχισε στα μέσα του 1998, με τον σχετικό δείκτη να σκαρφαλώνει στις 73,2 μονάδες, από 70,9 μονάδες τον Σεπτέμβριο. 

«Η συνεχιζόμενη έλλειψη στις προμήθειες υποδηλώνουν ότι οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές θα μεταφερθούν και στον επόμενο χρόνο, εντούτοις δεν υπάρχουν ενδείξεις για αυξήσεις στους μισθούς, κάτι το οποίο θα που θα συνιστούσε τη μεγαλύτερη ανησυχία για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού», συμπληρώνει ο Ουίλιαμσον.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Διαβάστε επίσης:

Ευρωζώνη: Προβληματισμός από το ιστορικό ρεκόρ του κόστους στη μεταποίηση

Ευρωζώνη: Επιβραδύνθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Σεπτέμβριο 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News