Business & Finance Τετάρτη 9/12/2020, 22:41
ΗΠΑ

Σε κρίση η βιομηχανία άνθρακα των ΗΠΑ

Σε κρίση η βιομηχανία άνθρακα των ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να σώσει τη βιομηχανία άνθρακα των ΗΠΑ. Τώρα όμως που η θητεία του λήγει, η βιομηχανία διέρχεται τις πιο σκοτεινές ημέρες της, καθώς έχει να αντιμετωπίσει την εξασθενημένη ζήτηση, τις χρεοκοπίες και τις περικοπές θέσεων εργασίας. 

Η βιομηχανία άνθρακα έχει απωλέσει 8.000 θέσεις εργασίας ήτοι το 15% του εργατικού δηναμικού της στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών. Επίσης, την τελευταία εβδομάδα, δύο ακόμη εταιρείες στον χώρο του άνθρακα, οι Lighthouse Resources και White Stallion Energy, τέθηκαν σε καθεστώς χρεοκοπίας, αποτελώντας την τέταρτη και πέμπτη εταιρεία του χώρου που χρεοκοπούν στη διάρκεια των τελευταίων πέντε μηνών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα BankruptcyData.com. 

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα προβλήματα της βιομηχανίας άνθρακα των ΗΠΑ είχαν αρχίσει προτού ακόμη ξεσπάσει η πανδημία και η συνεπακόλουθη ύφεση. Πρόσφατα, η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η παραγωγή άνθρακα πέρυσι μειώθηκε 35% από τα επίπεδα του 2009, το έτος που η αμερικανική οικονομία είχε αρχίσει να εξέρχεται από την προηγούμενη ύφεση. Η συνολική παραγωγή υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1987. 

Ο ολοένα και μεγαλύτερος ανταγωνισμός από πηγές ενέργειας χαμηλότερου κόστους, όπως φυσικό αέριο, ήταν ωστόσο αυτό που έδωσε το τελικό χτύπημα στον άνθρακα. Οι χαμηλότερες τιμές άλλων ενεργειακών πηγών ώθησαν πολλές επιχειρήσεις να στραφούν από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο, καθώς και στην αιολική και ηλιακή ενέργεια. Σε αυτό συνέβαλε και η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας, με τις κινεζικές εισαγωγές άνθρακα να έχουν μειωθεί σημαντικά. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnnmoney.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News