Business & Finance Τετάρτη 9/12/2020, 22:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Apple και οι «ανεύθυνοι» ανταγωνιστές της 

Η Apple και οι «ανεύθυνοι» ανταγωνιστές της 

Πυρά κατά των τεχνολογικών κολοσσών και ανταγωνιστών της Apple εξαπέλυσε ο διευθύνων σύμβουλος της ακριβότερης εταιρείας στον κόσμο, αποφεύγοντας όμως να κατονομάσει συγκεκριμένες εταιρείες. 

Οι ενστάσεις του Τιμ Κουκ έχουν κάνει με την ανευθυνότητα που έχουν επιδείξει -κατά τον ίδιο- στο θέμα της παραπληροφόρησης και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. 

Οι επικρίσεις αυτές του ισχυρού άνδρα της τεχνολογικής εταιρείας δεν ήρθαν ξαφνικά σε ανύποπτο χρόνο, καθώς είχε προηγηθεί κριτική από το Facebook αναφορικά με της πολιτικές της Apple. 

«Κάποιο αντιμετωπίζουν τη Σίλικον Βάλεϊ ως μονολιθική», δήλωσε σε podcast του CNBC. «Μερικά από τα ζητήματα που περιβάλουν σήμερα τον τεχνολογικό κλάδο είναι η έλλειψη της υπευθυνότητας σε μία πλατφόρμα. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι σε αυτά τα ζητήματα, παίρνοντας σκληρές αποφάσεις».

Το Facebook, το Twitter και το Youtube έχουν δεχθεί σωρεία κριτικής για την πολιτική που εφαρμόζουν σχετικά με την παραπληροφόρηση και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, ειδικότερα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. 

Ενώ το Facebook και το Twitter έχουν εντοπίσει αναρτήσεις που αφορούν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου ήδη από την ημέρα διεξαγωγής τους, το Youtube μόλις σήμερα ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να κατεβάζει τέτοιου είδους αναρτήσεις. 

Η Apple από τη μεριά της μην έχοντας κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν αντιμετωπίζει τέτοια ζητήματα, ωστόσο ο Κουκ ήταν κατηγορηματικός, τονίζοντας ότι η εταιρεία διαθέτει την πλατφόρμα Apple News και το Application Store, όπου έχει εφαρμόσει αυστηρότατους κανόνες. 

«Μπορείς να καταστείς ένας κανονικότατος «ενισχυτής» της παραπληροφόρησης, της βίας και πολλών άσχημων γεγονότων που συμβαίνουν. Δεν θέλουμε να είμαστε μέρος όλου αυτού. Δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε στο μίσος καθόλου. Θεωρώ με μεγάλη πεποίθηση ότι έχουμε καταφέρει να μείνουμε μακριά από όλα αυτά», ανέφερε ο Κουκ. Σε ένα άλλο ζήτημα για το οποίο o Κουκ κατακρίνει τους τεχνολογικούς κολοσσούς είναι αυτό για τα προσωπικά δεδομένα, το πιο σημαντικό θέμα του 21ου αιώνα -κατά τον ίδιο- μετά την κλιματική αλλαγή. 

Αρχής γενομένης από το 2021, η Apple θα αποκλείει από το Application Store τις εφαρμογές που ακολουθούν τη δραστηριότητα των χρηστών χωρίς να τους ενημερώνουν. Η κίνηση αυτή φέρνει σε σύγκρουση την εταιρεία με τις διαφημιστικές εταιρείες ή με το Facebook καθώς βασίζονται ιδιαιτέρως στο ιστορικό των χρηστών, ουτώς ώστε να προβάλουν στοχευμένες διαφημίσεις. 

Στο πλαίσιο αυτό ήρθε και η κριτική του Facebook, λέγοντας ότι η πολιτική αυτή της Apple, μπορεί να αποφέρει μείωση 50% των εσόδων του σε μία από τις επιχειρήσεις του.

«Ο τρόπος που αναλογιζόμαστε την ευθύνη μας είναι ότι διαθέτοντας μια πλατφόρμα, έχουμε την ευθύνη για το πώς χρησιμοποιείται το προϊόν και όχι μόνο πως θα το πουλήσουμε προς τα έξω για να δούμε πώς χρησιμοποιείται και ποιες είναι οι επιπτώσεις του» κατέληξε ο Κουκ. «Όμως, όλοι δεν έχουν την ίδια λογική, δυστυχώς».

moneyreview.gr με πληροφορίες από το CNBC

  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News