Business & Finance Τρίτη 2/11/2021, 12:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Η παγκόσμια ζήτηση ξεπέρασε τα 100 εκατ. βαρέλια ημερησίως

Ρεκόρ για την περίοδο της πανδημίας

Πετρέλαιο: Η παγκόσμια ζήτηση ξεπέρασε τα 100 εκατ. βαρέλια ημερησίως

Ενώ οι ηγέτες των κρατών βρίσκονται στη Γλασκώβη για τη Σύνοδο COP26, αναζητώντας λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, η ζήτηση για το πετρέλαιο ανακάμπτει με ταχύτατους ρυθμούς, φθάνοντας για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας τα 100 εκατ. βαρέλια ημερησίως. 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της BP, η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων έχει πλήρως ανακάμψει από το πανδημικό σοκ, κόντρα στις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου. 

Η άνοδος της ζήτησης, όπως είναι εύλογο, συνεπάγεται και άνοδο των τιμών, οι οποίες ήδη κυμαίνονται σε υψηλό πολλών ετών, απειλώντας τη βιωσιμότητα της οικονομικής ανάκαμψης, λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους. 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι τα οικονομικά μεγέθη των μεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιρειών, όπως για παράδειγμα της BP, της Shell, της Total κ.ο.κ., εμφάνισαν αισθητή βελτίωση μέσα στο 2021. 

«Κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο έτος, η ζήτηση θα ξεπεράσει τα προ-Covid επίπεδα» εκτίμησε ο οικονομικός διευθυντής της BP, Murray Auchincloss. «Ο OPEC+ κάνει καλή δουλειά στη διαχείριση της ισορροπίας, επομένως παραμένουμε εποικοδομητικοί στις πετρελαϊκές τιμές». 

Εντυπωσιακό είναι δε, το γεγονός ότι η επιστροφή της ζήτησης σε επίπεδα άνω των 100 εκατ. βαρελιών ημερησίων λαμβάνει χώρα, παρά το γεγονός ότι ο αεροπορικός κλάδος δεν έχει πλήρως ανακάμψει από τις πανδημικές επιπτώσεις.  

«Οι εποχικές ανάγκες του χειμώνα και η ανάκαμψη της ζήτησης για διεθνείς πτήσεις θα σηματοδοτήσουν την επιστροφή της κατανάλωσης σε ιστορικά υψηλά το επόμενο έτος» προεξόφλησε, από την πλευρά του, ο Damien Courvalin, αναλυτής της Goldman Sachs.

Κι αυτό, οπωσδήποτε, σημαίνει και υψηλότερες τιμές. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Προειδοποίηση Aramco: Mεγάλο έλλειμμα προσφοράς και άλμα στις τιμές του πετρελαίου

Ποιες χώρες πιέζουν για τη διατήρηση των ορυκτών καυσίμων

Crash test στους φόρους της ενέργειας: Ποιες τιμές διπλασιάζονται λόγω φόρου και ποιες υφίστανται μικρή αύξηση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News