Business & Finance Δευτέρα 1/11/2021, 16:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Ράλι η λίρα μετά τη συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν

Η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Τουρκία αναμένεται να ανακοινώσει τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή την ερχόμενη Πέμπτη.

Τουρκία: Ράλι η λίρα μετά τη συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν

Σε ράλι έχει επιδοθεί η τουρκική λίρα έναντι του αμερικανικού δολαρίου σήμερα Δευτέρα, στον απόηχο της συνάντησης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν το ενδεχόμενο για την αγορά πολεμικών αεροσκαφών F-35 από την Τουρκία. 

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού κινείται σήμερα πλησίον του 9,5200, με την λίρα να καταγράφει κέρδη σχεδόν 1% στην καλύτερή της ημέρα σε διάστημα δύο εβδομάδων. 

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Τζο Μπάιντεν είχε θετική προσέγγιση στο θέμα της αγοράς των F-35 από την Τουρκία, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20 στη Ρώμη.

Οι σχέσεις των δύο χωρών-μέλων του ΝΑΤΟ είναι τεταμένες, από θέματα που έχουν να κάνουν με την εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία, την αγορά του αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400, θέματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και νομικής φύσης. Για την αγορά των S-400 οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία. 

Είναι τέτοια η θετική ορμή της λίρας, που ούτε οι προβλέψεις ότι ο πληθωρισμός στη γείτονα τον Οκτώβριο θα σκαρφαλώσει στο 20,4% σε ετήσια βάση είναι ικανές να την ανακόψουν, ούτε και τα στοιχεία για τη μεταποίηση η δραστηριότητα της οποίας ανέκοψε ταχύτητα τον περασμένο μήνα. 

Η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Τουρκία αναμένεται να ανακοινώσει τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή την ερχόμενη Πέμπτη.

Βάσει των στοιχείων που παρέθεσε σήμερα το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης, τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη τουρκική πόλη έτρεξε με ρυθμό 20,76% σε ετήσια βάση και 3,29% σε μηνιαία.

Στο μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει αντλήσει 11 δισ. δολάρια από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές μέσω εκδόσεων ομολόγων, με τον εγχώριο δανεισμό να προβλέπεται να ανέλθει στα 397,1 δισ. λίρες (41,6 δισ. δολάρια). Στην ίδια ανακοίνωση έκανε γνωστό ότι τα συνολικά κεφάλαια που θα απαιτηθούν το 2022 για την εξυπηρέτηση του χρέους, προβλέπεται να ανέλθουν στα 505,9 δισ. δολάρια λίρες (53 δισ. δολάρια).

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Εκτιμήσεις για πληθωρισμό άνω του 20% τον

G20: Τι είπε ο Μπάιντεν στον Ερντογάν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News