Business & Finance Δευτέρα 1/11/2021, 12:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Πόσο στοιχίζουν οι απάτες με τις κάρτες 

Η χαμένη αξία από τις παράνομες συναλλαγές στα POS κατέγραψε αύξηση 2,2% το 2019, ενώ στα ΑΤΜ υποχώρηση κατά 6,1%

ΕΚΤ: Πόσο στοιχίζουν οι απάτες με τις κάρτες 

Στο 1,87 δισ. ευρώ, ανήλθε το 2019 η συνολική αξία των παράνομων συναλλαγών με κάρτες που εκδόθηκαν στον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA) (τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελβετία, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία), επί συνόλου 5,16 τρισ. ευρώ όλων των συναλλαγών που είχαν πραγματοποιηθεί με τραπεζικές κάρτες. Σε απόλυτη σύγκριση, σημαίνει ότι για κάθε 100 ευρώ που δαπανήθηκαν με χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, 3,6 σεντ χάθηκαν λόγω απάτης το 2019, το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από την έναρξη της καταγραφή των εν λόγω δεδομένων το 2007.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η οποία αναλύει τα στοιχεία για τις συναλλαγές με κάρτες και τις απάτες στις χώρες της Ευρωζώνης, το 80% των συναλλαγών αυτών προέκυψε από τις λεγόμενες πληρωμές χωρίς παρουσία κάρτα (Card Not Present), οι οποίες πραγματοποιούνται κυρίως μέσω διαδικτυακών συναλλαγών ή μέσω κινητών συσκευών. Σε σύγκριση με το 2018, η αξία των CNP αυξήθηκε κατά 4,3%. Οι απάτες στις συναλλαγές στα τερματικά σημεία πώλησης (POS) και τα ΑΤΜ αντιπροσώπευαν το 15% και το 5% αντίστοιχα της συνολικής αξίας της απάτης στις συναλλαγές με κάρτες το 2019.

ΕΚΤ: Πόσο στοιχίζουν οι απάτες με τις κάρτες -1
 
Η χαμένη αξία από τις παράνομες συναλλαγές στα POS κατέγραψε αύξηση 2,2% το 2019, ενώ στα ΑΤΜ υποχώρηση κατά 6,1%. Η υποχώρηση που καταγράφηκε στα ΑΤΜ, οφείλεται στην αισθητή μείωση των παράνομων συναλλαγών με πλαστές κάρτες οι οποίες προέρχονται εκτός της ζώνης SEPA, καθώς όπως επισημαίνει η ΕΚΤ στην έκθεσή, η αυξανόμενη υιοθέτηση της τεχνολογίας «chip and pin» (το πρότυπο EMV) σε παγκόσμιο επίπεδο έχει μειώσει κατά μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες για διάπραξη απάτης χρησιμοποιώντας κάρτες με ψεύτικη μαγνητική λωρίδα.

Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης ότι το 65% από όλες τις απάτες στις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση καρτών και οι οποίες εκδόθηκαν εντός SEPA, αφορούσαν διασυνοριακές πληρωμές (έναντι 64% το 2018).
 
moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Οι τουρίστες έβγαλαν τις κάρτες τους και απογειώνουν το ελληνικό fintech

Visa: Οι συναλλαγές του ηλεκτρονικού εμπορίου διπλασιάστηκαν στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News