Business & Finance Κυριακή 31/10/2021, 11:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Aramco: Η άνοδος του πετρελαίου εκτίναξε τα κέρδη της

Aramco: Η άνοδος του πετρελαίου εκτίναξε τα κέρδη της

Εκτινάχθηκαν τα κέρδη της Saudi Aramco, καθώς οι τιμές του πετρελαίου και η παραγωγή της αυξήθηκαν. Κατόπιν τούτων, η εταιρεία που είναι η πρώτη σε παραγωγή πετρελαίου στον κόσμο, θα καλύψει το σύνολο του μερίσματος των 18,75 δισ. δολαρίων για το τρίμηνο από ελεύθερες ταμειακές ροές. 

Τα κέρδη της Aramco για το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκαν στα 114,1 δισ.  ριάλια (30,4 δισ. δολάρια) από 44,2 δισ. ριάλια πέρυσι. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές διαμορφώθηκαν στα 28,7 δισ. Δολάρια. 

Η Aramco και οι άλλες πετρελαϊκές εταιρίες ωφελούνται από την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία βοήθησε ώστε να αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου κατά 65% φέτος, πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι. 

Έτσι, η Aramco ξεπέρασε την Apple για να γίνει και πάλι η πολυτιμότερη εταιρεία του κόσμου. Η κεφαλαιοποίησή της έχει ξεπεράσει τα 2 τρισ. δολάρια. 

Το μέρισμα της Aramco, που ανέρχεται στα 75 δισ. δολάρια τον χρόνο, αποτελεί μία κρίσιμη πηγή χρηματοδότησης για τη Σαουδική Αραβία. Η κυβέρνηση της χώρας, που ελέγχει το 98% των μετοχών της, προσπαθεί να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, το οποίο αυξήθηκε πέρυσι, όταν η πανδημία έριξε τις τιμές του πετρελαίου. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News