Business & Finance Παρασκευή 29/10/2021, 21:39
REAL ESTATE

Eurostat: Αύξηση 34% στις τιμές στέγης στην Ε.Ε. την τελευταία 10ετία – Στην Ελλάδα υποχώρησαν 28%

Eurostat: Αύξηση 34% στις τιμές στέγης στην Ε.Ε. την τελευταία 10ετία – Στην Ελλάδα υποχώρησαν 28%

Ο ρυθμός αύξησης των τιμών στέγης στην Ε.Ε. έχει ξεπεράσει τις αυξήσεις των ενοικίων, σύμφωνα με τη Eurostat. 

Την περίοδο από το 2010 έως το 2021, οι τιμές στέγης έχουν αυξηθεί 34%, ενώ τα ενοίκια μόλις 16%. Κατά χώρα, οι τιμές στέγης παρουσιάζουν μεγαλύτερη αύξηση από τα ενοίκα στις 18 από 27 χώρες της Ε.Ε. την ίδια περίοδο.

 Eurostat: Αύξηση 34% στις τιμές στέγης στην Ε.Ε. την τελευταία 10ετία – Στην Ελλάδα υποχώρησαν 28%-1

Επίσης, οι τιμές στέγης έχουν αυξηθεί σε 23 χώρες και έχουν μειωθεί σε τέσσερις, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφει η Εσθονία, της τάξης του 133%, ενώ ακολουθεί το Λουξεμβούργο με άνοδο 111% και η Ουγγαρία με 109%. 

Στον αντίποδα, η Ελλάδα «είδε» τις τιμές κατοικιών να υποχωρούν 28% την τελευταία δεκαετία, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των χωρών που βρίσκοται σε καθοδική τροχιά όσον αφορά στις τιμές στέγης. Ακολουθεί η Ιταλία, με πτώση 13% και η Κύπρος με την Ισπανία, με πτώση 8% και 3% αντίστοιχα. Eurostat: Αύξηση 34% στις τιμές στέγης στην Ε.Ε. την τελευταία 10ετία – Στην Ελλάδα υποχώρησαν 28%-2

Η απόκλιση ανάμεσα στις τιμές στέγης και ενοικίων «απογειώθηκε» στις αρχές του 2015, οπότε οι τιμές στέγης άρχισαν να αυξάνονται με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό από τα ενοίκια. 

Η Εσθονία γνώρισε τη μεγαλύτερη αύξηση των ενοικίων, με τις τιμές να αυξάνονται 142%. Ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Λιθουανία με αύξηση 109% και η Ιρλανδία στην τρίτη θέση με αύξηση 66%. Πτώση παρουσίασε και στις τιμές ενοικίων η Ελλάδα, της τάξης του 33% και η Κύπρος με 3%. 

Διαφοροποιήσεις όμως υπάρχουν μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και στο ποσοστό ιδιοκατοίκησης. Στο σύνολό της της Ε.Ε., με βάση στοιχεία του 2019, το 70% του πληθυσμού ζούσε σε δικό του σπίτι, ενώ το εναπομείναν 30% σε ενοίκιο .

Η ιδιοκατοίκηση αποτελεί πιο συχνό φαινόμενο από την ενοικίαση σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., με εξαίρεση τη Γερμανία όπου τα ποσοστά είναι μοιρασμένα, με το 49% του πληθυσμού της να μένει σε ενοίκιο. 

Το υψηλότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης έχει η Ρουμανία με 96% του πληθυσμού της να έχει το δικό του σπίτι και ακολουθούν Ουγγαρία και Σλοβακία με ποσοστά άνω του 90%. Υψηλό είναι το ποσοστό ιδιοκατοίκησης και στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται πάνω από το μέσο, με ποσοστό 78%. Eurostat: Αύξηση 34% στις τιμές στέγης στην Ε.Ε. την τελευταία 10ετία – Στην Ελλάδα υποχώρησαν 28%-3

Ο υψηλός ρυθμός πληθωρισμού στις τιμές στέγης σημαίνει ότι σε ορισμένες χώρες μέλη, οι μισθοί δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στο υψηλό κόστος καθώς δεν ακολούθησαν με τόσο μεγάλες αυξήσεις. 

Την πενταετία που μεσολάβησε έως την πανδημία του κορωνοϊού, η πραγματική αύξηση των μισθών κυμάνθηκε μεταξύ 0,7% και 2,1% στην Ε.Ε., σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO). Οι αρχικές εκτιμήσεις δε, για το 2020 δείχνουν πτώση των πραγματικών μισθών. 

 Eurostat: Αύξηση 34% στις τιμές στέγης στην Ε.Ε. την τελευταία 10ετία – Στην Ελλάδα υποχώρησαν 28%-4

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από την ιστοσελίδα του World Economic Forum

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News